"Дюну", "Володаря перснів" та інших прем'єр поки чекати не варто: у США триває страйк голлівудських акторів

Новини культури
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Після переговорів, які тривали майже два тижні, між Гільдією акторів США (SAG-AFTRA) та Альянсом продюсерів кіно та телебачення (AMPTP), сторони знову не змогли досягти угоди. Зважаючи на це прем'єра "Дюни", "Володаря перснів" та інших очікуваних фільмів відкладається на невизначений термін.

Новий раунд переговорів виявився набагато складнішим, ніж попередні, а пропозиція, подана Гільдією акторів — неприйнятною для голлівудських кіностудій. Про це повідомляє видання Variety. Таким чином закінчення загального страйку голлівудських акторів, який призупинив виробництво великих голлівудських проєктів, поки що не видніється на горизонті.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Основною спірною темою на останніх переговорах стало питання поділу доходів від успішних потокових шоу. Гільдія акторів США запропонувала відраховувати акторам близько 2% від потенційного прибутку успішних проєктів студії. Однак Альянс оцінює це бажання як непосильний економічний тягар, адже їм доведеться виплатити 2,4 мільярда доларів впродовж нового трирічного періоду.

Після змістовних розмов стає зрозуміло, що розрив між AMPTP та SAG-AFTRA занадто великий. Розмови більше не рухають нас у продуктивному напрямку,

— такими словами те, що відбувається, прокоментувала представниця переговорної групи Керол Ломбардіні.

"Дюну", "Володаря перснів" та інших прем'єр поки чекати не варто: у США триває страйк голлівудських акторів - фото №1
Фото: Getty Images

Водночас студії на чолі з Альянсом продюсерів кіно та телебачення (AMPTP) висловили готовність вести переговори щодо інших вимог акторів, таких як збільшення заробітної плати, захист від штучного інтелекту, "відсоткове збільшення в мінімальних областях" та багато інших. Вони сподіваються, що Гільдія акторів США перегляне своє рішення і повернеться до продуктивних переговорів.

Нагадаємо, що страйк сценаристів у США розпочався 2 травня 2023 року, а основною його метою була вимога підвищити зарплати працівникам та обмежити використання штучного інтелекту для написання сценаріїв. Пізніше до мітингу приєдналася Гільдія кіноакторів, через що відклали безліч очікуваних кінопрем'єр: "Володар перснів: Війна Рогіримів", "Годзілла проти Конга: Нова імперія", "Мисливці за привидами: Життя після смерті", "Мортал Комбат 2", "Кінокритик" та багатьох інших проєктів.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

І якщо страйк сценаристів у США все ж таки завершився, задовольнивши вимоги обох сторін, то страйк акторів триває і поки, мабуть, не наближається до кінця. Ми продовжуємо стежити за ситуацією та інформуватимемо вас про нові деталі щодо цієї теми.

Головне фото: Getty Images