Як це — бути коханою воїна: у Києві вперше показують імерсивну виставу pomitna (ФОТО)

Новини культури
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Вистава pomitna у Києві: дата, місце проведення, де купити квиток
Вистава pomitna у Києві. Фото надане організаторами

Ці 1,5 год буде важко забути... 🥹

З 14 серпня до 15 вересня на Київському залізничному вокзалі відбудеться імерсивна вистава pomitna, створена командою uzahvati за ідеєю Veteran Hub та за підтримки Фонду “Партнерство за сильну Україну” й Укрзалізниці. Вистава триватиме 90 хв та дозволить зануритися в історії коханих військових.

Мета pomitna — дати змогу відчути, який шлях долають жінки, вимушено наділені новими ролями. Ті, хто очікують своїх близьких з війни, приймають нові виклики, самі часто залишаючись невидимими. Вони відчувають постійну тривогу за життя та безпеку своїх коханих, живуть на межі між цивільним і військовим життям, часто залишаючись наодинці зі своїми переживаннями.

Вистава pomitna — це спроба занурити глядачів у світ жінок, які люблять, чекають, але не втрачають надії. Вона є потужним закликом до розуміння, підтримки й солідарності з тими, хто живе у світі війни щодня,
— говорить Поліна Бараніченко, режисерка та художня керівниця команди uzahvati.
Related video
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Імерсивний формат вистави

Ідея створення вистави виникла в результаті дослідження «Шлях коханої воїна», проведеного Veteran Hub у 2023 році. Це допомогло зрозуміти, як партнери/ки військових переживають війну, які виклики долають, та як їх можна підтримати у цей нелегкий час. Дослідження показало, що роль жінок, які чекають на своїх партнерів з війни, часто залишається невидимою для суспільства, проте вона є вкрай значущою і незамінною.

Вистава pomitna у Києві - де подивитися, про що вона, дати проведення
Вистава pomitna у Києві. Фото надані організаторами

«Укрзалізниця» стала партнером pomitna й надала локацію для проведення вистави. Київський залізничний вокзал обраний місцем проведення вистави, адже саме тут люди зустрічаються і прощаються, тут чекають і залишають тих, хто буде чекати.

Вистава pomitna у Києві - де подивитися, про що вона, дати проведення
Вистава pomitna у Києві. Фото надані організаторами

Імерсивні вистави відбуваються у форматі інтерактивної прогулянки зі спеціальними навушниками, які учасники отримують на початку події. Імерсивний формат допомагає глядачам безпечно зануритися в новий досвід, краще його зрозуміти і відчути.

Найкращий спосіб говорити про досвід очікування – розповісти правду. Героїнями-провідниками цієї історії стали 20 реальних жінок, які розповіли про свої реальні дні, як є. У цій документальності ховається величезна сила та ніжність,
– говорить Іванна Стець, співавторка ідеї, старша менеджерка партнерств Veteran Hub.
Вистава pomitna у Києві - де подивитися, про що вона, дати проведення
Вистава pomitna у Києві. Фото надані організаторами
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Де придбати квиток?

Протягом найближчого місяця команда uzahvati проведе 28 вистав, кожна з яких розрахована на 25 глядачів. Вони проходитимуть на Залізничному вокзалі Києва: з 14 серпня по 15 вересня. Відвідати виставу pomitna можна абсолютно безоплатно — це унікальна можливість для кожного відчути досвід, який зазвичай не є доступним для широкої аудиторії. Дізнатися точні дати та місця проведення, а також зареєструватися на подію, можна на сайті pomitna.com.ua

Вистава pomitna у Києві - де подивитися, про що вона, дати проведення
Залізничний вокзал Києві. Фото надані організаторами

📌 Довідково:

📎 Veteran Hub — мережа підтримки для воїнів та їхніх близьких. Організація надає психосоціальні послуги ветеранам і ветеранкам, їхнім родинам і коханим людям. А також об’єднує аналітичний центр і розробляє рішення сталої підтримки. Veteran Hub заснований у Києві у 2018 році.

📎 uzahvati — творча команда, що з 2016-го створює імерсивні вистави в Україні (Київ, Львів), а також за кордоном — у Празі, Кракові, Парижі, Лісабоні та Порту. Головна мета проєктів uzahvati — стати інструментом саморозвитку особистості, адже кожен із проєктів дарує новий емоційний досвід та трансформує учасників.

📎 Фонд “Партнерство за сильну Україну” (ФПСУ) — це донорська програма, що фінансується урядами Великої Британії, Естонії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. За спільної підтримки уряду України та урядів-партнерів Фонд реалізує проєкти, в першу чергу, на деокупованих і прифронтових територіях, спрямовані на посилення стійкості України перед лицем російської агресії. Метою ФПСУ є зміцнення спроможності українського уряду надавати місцевим громадам критично важливу підтримку в співпраці з громадянським суспільством, ЗМІ та приватним сектором. 

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадаємо, що зараз у Києві проходить іще одна неймовірна виставка “До своєї природи”. Про що вона і де можна ознайомитися з експонатами - дізнавайтеся на Hochu.ua.