Наскільки часто треба мити волосся, щоби не завдати йому шкоди

Догляд за волоссям
2 289
Тетяна Мальцева

Тетяна Мальцева

Фріланс-редакторка

Дівчина миє волосся
Як часто можна мити голову, щоб не нашкодити волоссю. Фото: freepik.com

Чи впливає миття голови на здоров'я волосся? Як часто можна мити голову, щоб не пошкодити локони? Чи правда, що правильне миття може прискорити їхнє зростання? Розповідаємо

Довгі об'ємні локони – мрія кожної жінки. Що тільки ми не робимо, щоб вони були здоровими, блискучими, шовковистими – просто як у рекламі! Ми п'ємо вітаміни, пробуємо розрекламовані супер-засоби або домашні рецепти, використовуємо спеціальні гребінці, різні інструменти для укладки, навіть накладні пасма, щоб виглядати надзвичайно.

Але виявляється, зробити волосся здоровим, сяючим і блискучим може ... звичайне миття голови! Про це розповідає сервіс з краси та моди InStyle. Мити голову потрібно регулярно, але наскільки часто, щоб не нашкодити волоссю? Як це робити правильно? Чи справді грамотне миття допоможе більш інтенсивному зростанню волосся, його об'єму та блиску? Розбираємось докладніше.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Миття волосся справді має значення?

Як часто мити голову – гаряча тема вже багато років. Постійно виникають суперечки між тими, хто миє голову раз на тиждень, і хто не може без цього обійтися жодного дня. Звичайно ж, все залежить від типу вашого волосся та типу шкіри голови. При цьому важливо розуміти, що це зовсім різні речі! Волосся може бути тонким або товстим, густим або рідким, прямим або кучерявим, темним або світлим, але ніяк не жирним або сухим.

Маркетологи успішно використовують ці поняття, щоб збільшити продаж шампунів та інших доглядових засобів для волосся. «Купіть шампунь для сухого волосся, для жирного волосся, для тьмяного, ламкого, січеного, для пофарбованого, для щоденного миття, від випадіння!» Але насправді, за фактор жирності/сухості відповідає шкіра голови, а не саме волосся. Миття голови дійсно має значення, коли ви приділяєте увагу шкірі голови, а не тільки волоссю по довжині.

Здоров'я волосся залежить від стану шкіри голови. А здорова шкіра голови обов'язково має бути чистою. Якщо мити її дуже рідко, у шкірі під волоссям накопичується пил, бруд, піт і шкірне сало, ороговілі частинки. Все це забиває пори, заважає нормальному зростанню волосся і може призвести до появи лупи, і навіть запалення волосяних фолікулів. З цього і починаються проблеми: посилене випадання волосся та повільне зростання.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Як часто потрібно мити голову?

Трихологи говорять про те, що більш рідке, але товсте за своєю структурою волосся «йде в парі» з нормальною або сухою шкірою голови. Густе та тонке, навпаки, – з жирнішою. Але це необов'язково. Завжди звертайте увагу на тип шкіри голови, підбираючи догляд. Так як часто мити голову власникам різної шкіри?

  1. Ті, у кого тонке волосся, можуть мити голову дуже часто, іноді щодня. Але це тільки в тому випадку, якщо вони мають жирну шкіру голови. Сама по собі тонкість волосся ніяк не впливає на те, як швидко воно буде жирніти.

  2. І навпаки – власники щільного за структурою волосся та сухої шкіри голови можуть мити їх раз на тиждень, а то й рідше. Як правило, суха шкіра голови у кучерявих людей, з так званими афрокучерями. Але це теж необов’язково.

  3. Ті, у кого шкіра голови нормальна, як правило, миють голову раз на три дні. Це золота середина, вони можуть експериментувати з різними шампунями, тоді як для жирної чи сухої шкіри голови знадобляться особливі склади засобів.

❗️ Трихологи також радять: краще мити волосся частіше, ніж рідше – відразу ж по мірі забруднення. Якщо потрібно мити щодня, робіть це і не вірте міфам про шкоду частого миття.

Спростовуємо міфи про шкоду частого миття голови

Чому мити голову краще частіше, ніж рідше? Пояснюємо докладно, і досить вірити цим поширеним міфам!

👀 Міф № 1: занадто часте миття волосся ще більше посилить виділення шкірного сала і жирність. У цей міф вірять і активно поширюють його володарі жирної шкіри голови. Але це не так. Шкіра все одно виділятиме стільки шкірного сала, скільки вважає за потрібне в силу генетики та своїх особливостей, а не від того помили ви голову чи ні. В цьому випадку краще мити голову, як тільки вона забрудниться, нехай навіть щодня.

👀 Міф № 2: часте миття пересушить волосся, зробить його тьмяним і усуне здоровий блиск. Це теж помилка. Так, волосся може блищати через виділення шкірного сала. Але хіба це буде гарний блиск чистих шовковистих локонів? Природне сяйво з'являється тільки на здоровому, неушкодженому агресивним втручанням волоссі, наповненому вітамінами і корисними речовинами зсередини.

👀 Міф № 3: часте миття призводить до випадіння волосся. Якщо ви миєте голову рідко, в процесі миття, сушіння феном і розчісування ви побачите дуже багато волосся, що випало. Але це відбувається не тому, що ви помили або не помили голову. Важливо розуміти, що це волосся вже від'єднане від кровопостачання у фолікулі, воно вже готове випасти, а процес миття просто виштовхує його з цибулини.

Абсолютно нормально втрачати близько 100 волосин на день. Чим довше ви робите перерву між миттям, тим більше накопичується ця щоденна швидкість випадіння. Тому якщо ви не помічаєте залисин або серйозного витончення волосся після того, як воно висохне, турбуватися нема про що.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Сама по собі частота миття волосся не вплине відразу ж на швидкий його ріст або випадання. Якщо ви хочете, щоб волосся було здоровим, густим, еластичним і блискучим, його дуже важливо живити зсередини. Нагадаємо, раніше ми розказували, які стимулятори росту волосся дійсно ефективні, та як їх обирати.