Гладенькі, як ніколи: як перемогти пухнасте волосся

Догляд за волоссям
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

пухнастість волосся
Фото: ІІ для Хочу!

Гаряче і неслухняне волосся може зіпсувати і зачіску, і настрій

Але ж редакція Хочу! тут, щоб розповісти про те, що потрібно робити, щоб не пушилося волосся. Інструкція вийшла досить докладна, тому ми впевнені, що ваші шанси знайти ідеальний та підходящий спосіб дуже великі!

Що означає пухнастість волосся

Волосся пушиться не просто так. Вся справа в будові волоска, а конкретніше — у кутикулі, поверхневому шарі стрижня та стовбура, що складається з кератинових лусочок. Коли лусочки щільно прилягають одна одній, вони захищають волоски від ушкоджень.

Related video
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Пухнасті волосся виникає, коли лусочки піднімаються. Волоски стають пористішими, що і призводить до появи пухнастості. Помітити ці зміни не складно, адже волосся:

  • починають пушитися і завиватися при підвищеній вологості — наприклад, у дощову погоду,

  • стають неслухняними і погано піддаються укладання,

  • погано розчісуються,

  • легко електризуються і заплутуються,

  • стають тьмяними і крихкими,

  • стають схильними до ламкості і починають сектися по довжині та на кінчиках.

Чому пушиться волосся

Найчастіше, волосся дуже пушать з чотирьох причин:

Вологість

Найголовніший винуватець! У літні місяці повітря стає важким і густим, що змушує волосся вбирати вологу, як губка. Коли це відбувається, додаткова волога призводить до того, що кутикули набухають і роблять волосся пористим і схильним до пухнастості. Результат? Волосся, яке, здається, живе саме по собі.

Нестача вологи

За іронією долі, палюче сонце може стати винуватцем бід, адже позбавляє волосся натуральних олій і робить його пересушеним і схильним до пошкоджень. А звичка дуже часто мити голову, тільки посилює проблему пухлості.

Неправильно підібрані кошти

Важкі доглядові засоби на основі олій можуть перетворити волосся на плоскі і неживі.

Надмірне використання праски

Праска або плойка дуже негативно впливають на стан волосся. Справа в тому, що надмірне нагрівання може стати причиною проблем з волоссям і ще більшою пухнастістю. Висока температура здатна позбавити ваше волосся природної вологи, в результаті чого воно стає ще більш об'ємним. Тому не варто забувати про термозахисний спрей, щоб мінімізувати шкоду.

Як зробити щоб волосся не пушилося в домашніх умовах

Боротьба з пухнастістю волосся – це комплексна робота. Важливо правильно підібрати догляд, використовувати рушник і навіть переглянути свої харчові звички!

  • Зволоження волосся

Як ми вже з'ясували, волосся пушиться і плутається через пересушеність. Недостатньо зволожене волосся починає притягувати вологу з повітря, що і призводить до пухнасті. Так що починати битву за гладке і красиве волосся потрібно із зволоження.

У цьому допоможуть зволожуючий шампунь та кондиціонер, а також маски для волосся. Справа в тому, що продукти для догляду за волоссям з позначкою "для зволоження" або "для сухого волосся" містять спеціальні компоненти, які допомагають утримувати вологу. Особливо корисні засоби з натуральними оліями.

Також один або два рази на тиждень варто наносити на волосся живильні маски. Їх можна купити в магазині або зробити самостійно. Маска, приготована на основі натуральних компонентів, наприклад, меду, оливкової олії або авокадо, допоможе відновити волосся і зробити його більш слухняним.

  • Правильне миття волосся

Часто пухнастість волосся з'являється через неправильне миття голови. Щоб не створити собі додаткові проблеми, варто переглянути свої звички.

Мийте волосся теплою, а не гарячою водою, яка сильно пересушує волосся. А після миття можна обполіскувати волосся прохолодною водою — це допоможе закрити лусочки волосся і зробить його більш гладким.

Не використовуйте шампунь на кінчиках. Шампунь призначений для очищення шкіри голови та коріння волосся. Кінчики волосся, як правило, сухі, і часте миття може пересушити їх ще більше. Тому шампунь потрібно наносити тільки на коріння, для миття волосся по всій довжині достатньо піни, яка стіче з коріння.

Не забувайте про кондиціонер. Він необхідний для того, щоб пом'якшити волосся і зробити його більш слухняним. І не забувайте – наносити кондиціонер потрібно на всю довжину, але не на коріння.

  • Натуральні олії

Натуральні олії — це відмінний спосіб харчування та зволоження волосся. Вони не тільки допоможуть запобігти пухнасті, але і зроблять волосся більш блискучим і гладким. Яку олію вибрати? На щастя, вибір дуже великий:

  • кокосова олія глибоко зволожує волосся і допомагає закрити лусочки, робить волосся менш сприйнятливим до вологи з повітря.

  • арганова олія ідеально підходить для сухого і пошкодженого волосся, оскільки живить волосся, робить його м'яким і слухняним.

  • олія авокадо особливо корисна для відновлення пошкодженого волосся, так як зволожує і зміцнює його.

Використовувати олії двома способами – наносити прямо на кінчики волосся після миття або додавати кілька крапель у кондиціонер чи маску для волосся.

  • Ополіскування волосся оцтом або лимоном

Ще одна відповідь для тих, хто задається питанням "Що робити коли волосся пушиться?" — Ополіскування. Кисле середовище допомагає закрити лусочки волосся, тому чому б не скуштувати народні засоби — яблучний оцет і лимонний сік. Тим більше, ми наші два простих рецепти!

💫 Ополіскувач з яблучним оцтом

Розведіть столову ложку яблучного оцту в літрі холодної води. Ополіскуйте розчином волосся після миття голови та використання кондиціонера чи маски. Після процедури не змивайте оцет, акуратно промокніть волосся рушником.

💫 Ополіскувач з лимонним соком

Розведіть сік одного лимона в літрі води та обполіскуйте волосся після миття.

  • Відмовтеся від укладання на фен і плойку

Гарячі інструменти, такі як праски, плойки та фен, можуть пересушити волосся. Як результат – небажана пухнастість.

Якщо вам з якоїсь причини важко відмовитися від використання гаджетів для гарячого укладання, намагайтеся дотримуватися цих простих правил:

  1. Використовуйте термозахисні засоби, вони допомагають захистити волосся від пошкоджень та пересушування при укладанні.

  2. Зменшуйте температуру. Не вмикайте праску або плойку на максимум. Краще вибрати нижчий температурний режим, щоб не пересушувати волосся.

  3. Дайте волоссю трохи прохолоди. Після використання фена обов'язково перемикайте його на холодний режим на кілька секунд — це допомагає закрити лусочки і запобігти пухнасті.

  • Використовуйте засоби проти пухнасті волосся

На щастя, засобів, спеціально розроблених для боротьби з пухнастістю волосся, досить багато. І вибрати щось на свій смак та гаманець цілком реально. Головне правило — вибирайте сироватки, креми та спреї, які містять натуральні олії або силікони. Ці продукти створюють на волоссі захисний шар, який допомагає утримувати вологу і робить його гладкішими.

  • Виберіть правильний рушник і правильно сушіть волосся

Навіть на етапі сушіння волосся можна вплинути на його зовнішній вигляд. Справа в тому, що неправильне сушіння може призвести до додаткового пошкодження та пухнасті.

  1. Використовуйте м'які рушники, які не травмують волосся. Найкраще використовувати рушники з мікрофібри або м'якої бавовни, щоб акуратно промокнути волосся після миття.

  2. Не тріть волосся рушником. Додаткове тертя пошкоджує лусочки волосся, що призводить до їх пухнасті. Натомість акуратно промокніть волосся, щоб прибрати зайву вологу.

  3. Дайте волоссю висохнути природним шляхом. Фен часто пересушує волосся, тому, якщо є можливість, дайте їм висохнути природним чином. Якщо без фена не обійтися, використовуйте його на холодному режимі.

  • Здорове харчування

Волосся, як і шкіра, потребує правильного харчування зсередини. Нестача вітамінів та мінералів може зробити їх сухими та схильними до пошкоджень. Для того щоб волосся було гладким і здоровим, включіть у свій раціон:

💫 продукти, багаті на вітаміни А, Е і С (наприклад, морква, горіхи, цитрусові).

💫 білкову їжу (яйця, м'ясо, риба) для зміцнення волосся.

💫 Омега-3 жирні кислоти (риб'ячий жир, авокадо, лляна олія) для зволоження волосся зсередини.

  • Забудьте про часте розчісування

Якою б якісною та професійною не була ваша гребінець, вона може пошкодити структуру волосся та призвести до пухнастості. Особливо важливо відмовитися від розчісування мокрого волосся.

Для того, щоб не завдати волоссю шкоди, використовуйте гребінці з широкими зубцями. І не забувайте про правило, яке знали ще наші прабабусі, — розчісувати волосся треба від кінця до коріння.

  • Регулярно підстригайте кінчики

Посічені кінці частіше пушать і псують загальний вигляд зачіски. Регулярна стрижка допоможе не тільки позбутися пошкоджених кінців, а й запобігти пухнасті.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали про те, як часто потрібно мити волосся, щоб не завдати їм шкоди. Правильне миття справді дуже важлива складова домашнього догляду.