"Викрадене мистецтво": бренд OLIZ та UNITED24 запустили особливу колекцію хусток. Кошти підуть на благодійність (ФОТО)

Шопінг
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Мистецькі твори, які росія викрала або знищила, є частиною видатного спадку української культури. Тож кожна хустка у новій колекції OLIZ та UNITED24 — помічник у культурній дипломатії та можливість розказати світу правду про втрачені українські скарби.

Лише за перші місяці повномасштабного вторгнення в Україну росіяни вивезли колекції з 40 українських музеїв. Втім, ця ганебна практика має глибоке коріння, адже рф-ія викрадає та привласнює українські твори мистецтва уже протягом кількох сотень років.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Проєкт OLIZ та UNITED24 розповідає історію трьох таких робіт, що були створені в різні історичні періоди, але мають спільну долю.

Коли 5 років тому ми запустили бренд OLIZ, то прагнули за допомогою моди популяризувати українське мистецтво. Ми постійно співпрацювали з музеями та допомагали їм. Але під час повномасштабного вторгнення Україна переживає безпрецедентні втрати мистецької спадщини, адже всі музеї на окупованих територіях втратили свої колекції. І навіть після деокупації музеям дуже важко виживати, наприклад, Херсон щодня перебуває під обстрілами.

Саме тому ми об’єднались із фандрейзинговою платформою UNITED24 і створили колекцію, яка нагадає світу, наскільки глибокою є проблема привласнення росіянами нашої культурної спадщини. Ми віримо, що невдовзі Україна зможе повернути не тільки свої території, але і викрадені мистецькі твори,

— розповідає засновниця OLIZ Христина Оліярник.

"Викрадене мистецтво": бренд OLIZ та UNITED24 запустили особливу колекцію хусток. Кошти підуть на благодійність (ФОТО) - фото №1
Фото: OLIZ та UNITED24

Мистецькі твори, що лягли в основу цієї колекції, були привласнені або знищені росією. Як і багато інших, точну кількість яких неможливо уявити. Їх підривали, різали, спалювали, втоптували в землю, але переважно викрадали. Щоб потім виставити у своїх музеях та галереях і назвати російським мистецтвом.

Кожна хустка — історія викраденої або знищеної роботи українських митців. Кожна хустка — помічник у культурній дипломатії, можливість розказати світові правду. І ми сподіваємося, що донори UNITED24 зі 110 країн допоможуть нам розповсюдити ці історії. Водночас кожна хустка — символ нашої віри, що одного дня справедливість візьме гору. Усе викрадене повернеться додому. Усе знищене буде відновлено. Саме тому кошти від продажу колекції будуть спрямовані на відбудову України,

— пояснює Ярослава Гресь, координаторка платформи UNITED24.

"Викрадене мистецтво": бренд OLIZ та UNITED24 запустили особливу колекцію хусток. Кошти підуть на благодійність (ФОТО) - фото №2
Фото: OLIZ та UNITED24
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Детальніше про колекцію та окремі роботи, викрадені росією

1. Мозаїка "Святий великомученик Димитрій Солунський"

"Викрадене мистецтво": бренд OLIZ та UNITED24 запустили особливу колекцію хусток. Кошти підуть на благодійність (ФОТО) - фото №3
Фото: UNATED24, OLIZ

На цій хустці — унікальна мозаїка. Невідомий майстер створив її на початку XII ст. для Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря у самому серці Києва. Вона прикрашала храм майже 1000 років і пережила монголо-татарську навалу, землетруси й пожежі.

У 1937 році радянська влада знищила собор: його підірвали на очах у всього міста. Мозаїку демонтували та вивезли до Москви у 1938 році. Сьогодні вона перебуває у головному музеї московії — Третьяковській галереї.

2. Архип Куїнджі "Червоний захід"

"Викрадене мистецтво": бренд OLIZ та UNITED24 запустили особливу колекцію хусток. Кошти підуть на благодійність (ФОТО) - фото №4
Фото: UNATED24, OLIZ

На хустці зображена знаменита робота Архипа Куїнджі "Червоний захід", над якою художник працював у 1905-1908 роках. Куїнджі народився у Маріуполі та походив з давнього роду греків, які мешкали у Причорномор’ї ще з античних часів. Найвідоміші його роботи зображають українські пейзажі. Полотно, на якому червоніє захід сонця над рікою Дніпро, вважають одним з останніх шедеврів художника.

Оригінал цієї картини знаходиться в знаменитому нью-йоркському Музеї мистецтва Метрополітен, а от її ескіз зберігався в Маріупольському художньому музеї ім. Куїнджі. Навесні 2022 року внаслідок російського авіаудару музей був зруйнований, а понад 2000 робіт із нього викрадені. Серед них і неоціненний ескіз. Його доля наразі невідома.

3. Розпис будинку-музею Поліни Райко

"Викрадене мистецтво": бренд OLIZ та UNITED24 запустили особливу колекцію хусток. Кошти підуть на благодійність (ФОТО) - фото №5
Фото: UNATED24, OLIZ

На хустці відтворено фрагмент розпису будинку української художниці Поліни Райко в Олешках на Херсонщині. Вона — дійсно унікальна мисткиня, представниця наївного мистецтва, яка, не маючи художньої освіти, за 6 років перетворила свій будинок на справжній витвір мистецтва. Тут на стінах ожили її сни — дивовижні тварини та казкові рослини. Після смерті художниці її будинок перетворили на музей.

6 червня 2023 року росіяни підірвали Каховську ГЕС — і велика вода підтопила будинок. Більшість розписів втрачена назавжди. На сьогодні Олешки перебувають під російською окупацією.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Долучитись до проєкту можна на сайті UNITED24 . Повідомляється, що кошти з продажу хусток будуть спрямовані на відновлення будинків у Київській області, якими опікується платформа.

"Викрадене мистецтво": бренд OLIZ та UNITED24 запустили особливу колекцію хусток. Кошти підуть на благодійність (ФОТО) - фото №6
Фото з сайту OLIZ

Нагадаємо, раніше ми розповідали про 5 трендових весільних суконь від українських брендів у 2023 році. У нашому матеріалі знайдете найпопулярніші варіанти вбрання нареченої, які цьогоріч обирають українки!

Головне фото: OLIZ та UNITED24