Стало відомо, які собаки живуть вдвічі довше за своїх побратимів

Домашні тварини
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

В минулій нашій статті ми розповідали про лизальні коврики . Тепер пропонуємо дізнатись більше про тривалість життя домашніх улюбленців. Що на неї впливає - розповідаємо у цій статті на HOCHU.ua.

Не всі собаки старіють однаково. Так, вчені з Університету Етвеша Лоранда в Будапешті провели дослідження і довели, що тривалість життя тварин залежить безпосередньо від їхніх розмірів. Виявилось, що менші песики живуть вдвічі довше, ніж їхні великі побратими. Про це пише 24 Канал з посиланням на Daily Mail.

Деталі дослідження

Вчені проаналізували дані 15 тисяч собак, які включали вік, поведінку та когнітивні функції. Також вони оцінили розмір, форму голови та чистокровний статус цуценят. Результати показують, що в середньому собаки починають відчувати поведінкове та когнітивне старіння приблизно у віці 10,5 років. А на початок та швидкість цього процесу впливає розмір тіла собаки.

У собак вагою понад 30 кілограмів вікове зниження розпочинається до 2-3 років, однак далі воно розвивається з меншою швидкістю зниження когнітивних функцій,

- стверджує провідний автор дослідження Борбала Турчан.

Водночас великі собаки, як правило, страждають від фізичних вад у відносно молодшому віці. У поєднанні з накопиченням хвороб і сенсорною деградацією це часто призводить до так званої “старечої поведінки” задовго до того, як починається розумовий занепад.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Щодо собак вагою менш як 7 кілограмів, то вони мають значно більшу ймовірність погіршення когнітивних функцій у старшому віці. Дослідження показало, що вони в 4 рази більше схильні до таких когнітивних порушень. Втім, зниження когнітивних функцій не впливає на загальну тривалість життя цих тварин.

Також вчені зазначають, що певні породи, такі як хорти та чистокровні, з довшими носами більш сприйнятливі до цього зниження порівняно з тваринами з коротшими мордами.

До речі, більшість власників тварин схильні вважати їх старими, коли ті досягають 6-річного віку. За словами співавтора дослідження Еніко Кубіньї, це сприйняття свідчить про те, що собаки сприймаються значно старшими за їхній фактичний вік.

Підсумки дослідження

Результати дослідження підкреслюють значний вплив розміру собаки як на її тривалість життя, так і на загальний стан здоров'я. Тож, за словами вчених, доцільно вибирати пухнастика середнього розміру і вагою 10-30 кілограмів. Ця рекомендація спрямована на покращення довголіття та добробуту цих супутників.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми писали, як полегшити проходження домашнім улюбленцям такого складного періоду як блекаут. Що для цього потрібно -  розповідаємо тут .

Фото: freepik.com