Гості в хату - кіт у хованку. Що робити, якщо улюбленець боїться незнайомців

Домашні тварини
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

Раніше ми писали про таке явище як котяча “помста” - зоопсихолог розповіла, чи справді пухнастики вміють навмисно капостити . Наразі пропонуємо розібратися в іншій важливій темі - страх улюбленця перед незнайомцями. Як не відмовляти собі у можливості запрошувати додому гостей через лякливого пухнастика - дізнавайтесь у цьому матеріалі.

Деякі котики надто чутливі до будь-яких змін, у тому числі - в їх оточенні. Через це вони можуть проявляти ознаки страху та тривоги. Яких заходів варто вжити, щоб допомогти улюбленцю подолати страх перед незнайомцями - розповів 24 Канал.

Чому кіт може боятися нових людей:

  • “Незнайоме” означає “небезпечне”. Найчастіше така реакція спостерігається в улюбленців, які раніше не мали досвіду комунікації з кимось, крім членів сім’ї в якій проживають.

  • Негативний досвід у минулому. Якщо в улюбленця залишилися погані враження від попередніх зустрічей з гостями, в майбутньому він може асоціювати нових людей з небезпекою чи страхом.

  • Територіальний інстинкт. Коти мають територіальні інстинкти, через що нові люди в домі можуть сприйматися твариною як потенційна загроза.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Як допомогти улюбленцю перестати боятися нових людей

► Організуйте безпечну зону. Це має бути місце, де кота ніхто не турбуватиме й де він може сховатися, відчувши в тому потребу. Важливо, щоб це було тихе, затишне місце з хорошим оглядом.

► Привчайте улюбленця до гостей поступово. Для початку запросіть в дім одного друга, після чого поступово збільшуйте кількість відвідувачів. Слідкуйте за тим, щоб гості не намагалися силоміць змусити кота до спілкування.

► Створюйте позитивні асоціації.  Кожного разу, коли до вас в дім приходять гості, додавайте у котячу миску якийсь смаколик.

► Не тисніть на улюбленця. Дозволяйте друзям спілкуватися з котиком, лише якщо той сам підійде до них. Також при цьому рекомендується уникати гамору та криків.

► Не зліться й не карайте пухнастого. Проявіть розуміння та терпіння, допоки кіт звикає до нових людей. Ні в якому разі не гнівайтесь на улюбленця, якщо він не долає свої страхи й тривоги так швидко, як вам того хочеться.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми писали, як відучити кота хазяйнувати на столі та красти їжу. Що штовхає пухнастика на такі дії - читайте у цьому матеріалі.

Фото: freepik.com