В Україні нарешті запроваджують реєстр домашніх тварин: що це значить для власників?

Домашні тварини
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Коли чуєш про домашніх тварин, на думку відразу спадають коти і собаки. Саме інформацію про них вже незабаром почнуть вносити у спеціальний реєстр. Раніше ми розповідали, з чого почати пошук загублено улюбленця , а тепер розповімо, яким буде цей реєстр і що зміниться в Україні після його запровадження.

Сьогодні, 3 листопада, у Міністерстві агрополітики та продовольства повідомили , що уряд ухвалив постанову про створення Єдиного державного реєстру домашніх тварин — собак і котів. Тут буде міститися інформація про тварину: її опис, дані про вакцинацію, стерилізацію та вік домашнього улюбленця, інформація з ветеринарного паспорта, а також відомості про власника чи утримувача. Також держава фіксуватиме в електронному форматі кількість домашніх тварин та місце їх перебування.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

На ключових моментах зауважив заступник міністра агрополітики Денис Башлик. Так, за його словами, реєстрація тварин буде безкоштовною і наразі йдеться про пілотний проєкт, який є добровільним (тобто поки що власників тварин не змушують реєструвати своїх котів та собак).

В Україні нарешті запроваджують реєстр домашніх тварин: що це значить для власників? - фото №1

Запровадження цього реєстру є одним з факторів формування культури відповідального власника. Це дуже важливий напрям державної політики у сфері поводження з тваринами,

— говорить високопосадовець.

В чому плюси? У тому, що ця ініціатива покликана створити підґрунтя, щоб власники тварин регулярно проводили ветеринарний огляд і вчасно вакцинували своїх улюбленців від різноманітних хвороб. А якщо тварина загубиться (або її викинуть на вулицю), держава зможе оперативно відшукати власника.

Важливо розуміти, що зараз, у період повномасштабної війни, проблем із безпритульними тваринами різко побільшало. Ситуація в Україні й так була близькою до катастрофічної. Тепер же притулки переповнені, а чимало тварин все одно лишаються на вулиці — без їжі, води, теплого куточка для ночівлі та перечікування негоди й інших базових речей, необхідних для виживання.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали про іграшки, які несуть небезпеку для тварини. Купувати такі своєму улюбленцю не варто!