Що таке "висотний синдром" у котів і скільки часу після падіння з вікна у вас є, щоб надати тварині допомогу

Домашні тварини
Богдана Карц

Богдана Карц

Головна редакторка

Що робити, якщо кіт випав із висоти: поради експертів
Кіт дивиться у вікно, полюючи за птахами. Фото: tails.com.ua

Ветеринари пояснили, як врятувати улюбленця після падіння з висоти

Раніше ми розповідали, які банальні речі можуть вбити вашого котика, а тепер хочемо поговорити про одну дуже й дуже поширену проблему, яка часто призводить до летальних випадків. Йдеться про так званий “висотний синдром” у котів.

Що це таке, чим це небезпечно і як врятувати свого кота, якщо він впав з висоти, розповідають на своїй сторінці у Facebook експерти Центру сучасної ветеринарної медицини "БОБіК" з м.Рівне. Про це мають знати усі, хто має кота, і ті, кому не байдуже на долю пухнастиків! 🥺

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

“Висотний котячий синдром” — що це?

Таким синдромом називають випадки випадіння котів з висоти. Вперше котячий висотний синдром описав ветеринар із Нью-Йорка у 1976 році, на прийом до якого щорічно потрапляло близько 150 котів, які падали з великої висоти. Багато з них не виживали, однак великий відсоток (у порівнянні з іншими тваринами — ред.) все-таки вдалося врятувати ❤️

35% усіх травм у котів — це саме випадіння з вікон чи балконів, 7% з яких вдало приземлились і самі впорались з шоковим станом та одужали, а решта (а це 93% випадків❗️) — загинули або лишились інвалідами назавжди.

Статистика, яку наводять фахівці “Бобіка” щодо “висотного синдрому” у котів

Чому так трапляється?

Коти - хижаки, і їхній мисливський інстинкт не зникає навіть у домашніх умовах. Так, задивившись на пташку чи метелика, кіт з легкістю може скочити з висоти, щоб впіймати свою здобич. Далеко не завжди, як ви вже могли зрозуміти, ці стрибки виявляються безпечними для життя та здоров’я безстрашного пухнастика.

Що робити, якщо кіт впав з висоти

Якщо сталась така прикрість з вашим пухнастиком, спочатку він відчуває шоковий стан, дихання ста частим і переривчастим. Критичними є перші 2 год — саме на цьому етапі важливо якнайшвидше надати тварині кваліфіковану допомогу, звернувшись за допомогою до ветеринара.

ВАЖЛИВО❗️ У такому стані нести кота на руках не можна — для його транспортування потрібна коробка або переноска з рівною поверхнею!

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Які наслідки “висотного синдрому” у котів

  • Численні переломи

  • Пошкодження внутрішніх органів, а часом і розриви

  • Внутрішні кровотечі

  • Травми різних частин тіла

  • Струс мозку.

Як захистити свого улюбленця від падіння з висоти

  1. Виховання. Навчати кішку НЕ стрибати на підвіконня чи балкони.

  2. Сітки-“антикішки”. Такий вид захисту можна купити в зоомагазинах, адже звичайні москітні сітки не витримують ваги улюбленця і не є надійним захистом від імовірного падіння кота з висоти.

  3. Встановлення інших огорож. Наприклад, можна встановити на раму вікна спеціальні пластикові панелі.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми також розповідали, скільки ваш котик може пробути вдома на самоті без шкоди для його здоров’я та психіки. Насправді йдеться про набагато менші терміни, ніж уявляють собі багато людей 😞