Чому котики постійно скидають речі на підлогу: 3 прості кроки, щоб відучити їх це робити

Домашні тварини
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

Кіт сидить на столі, фото
Фото: exomania.com.ua

Найчастіше причиною такої поведінки є інстинкти кота та прагнення уваги

Раніше ми писали, чи можливо розпізнати характер кота за забарвленням його шерсті. Втім, яким би чудовим не був характер улюбленця ні один власник пухнастика не застрахований від його витівок.

Однією зі шкідливих звичок, яка хвилює багатьох господарів, є любов котиків скидати речі зі столів, тумбочок, вікон на інших поверхонь на підлогу. Щоб уникнути таких несподіванок, господарі зазвичай намагаються не залишати речі там, куди можуть дотягнутися їхні улюбленці. Але що змушує пухнастиків це робити? Про це пише Фокус з посиланням на Reader's Digest.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Причини шкідливої звички

Прагнення кота до полювання

За словами фахівця з поведінки котів Памели Меррітт, інстинкт “гратися-полювати” певною мірою є у всіх котів. Підвищене прагнення до полювання може призвести до того, що кішка буде використовувати свої лапи, щоб перекидати предмети, намагаючись дізнатися більше про навколишнє середовище.

Спосіб привернути увагу

Нерідко котики скидають речі, щоб привернути увагу господаря. За словами експерта з поведінки котів Ріти Бренсон Боуман, коли власник пухнастика бачить, що той прямує до столу чи тумбочки, він швидко реагує. Кіт розуміє, що коли він діє - ви реагуєте та займаєтесь тільки ним.

Будь-яка людська увага приносить задоволення котам, які добре взаємодіють зі своїми господарями, незалежно від того, чи це сміх, чи погляд, чи навіть прочуханка,
- додає фахівець з поведінки котів Селія Хеддон.
Кіт сидить на столі, фото
Фото: ukr.media

Як відучити улюбленця перекидати речі

Навряд чи вам вдасться змусити котика перестати робити це взагалі. Але все ж є кілька способів, щоб хоч трішки їх від цього відучити.

Не реагуйте на тварину, коли вона робить шкоду. Якщо метою кота є привернення вашої уваги, тоді намагайтеся не звертати на нього уваги, коли він починає щось перекидати. Відверніться і зосередьтеся на чомусь іншому. Будучи наполегливою істотою, кіт може продовжувати скидати речі, але вам все ж варто набратися терпіння.

Це може зайняти тижні, а не кілька днів, але в кінцевому підсумку кіт виявить, що така поведінка не винагороджується,
- стверджує Хеддон.

► Винагороджуйте улюбленця за хорошу поведінку. Спробуйте навчити кота привертати вашу увагу в інший спосіб. Наприклад, приділяйте йому увагу поглядом, хваліть словесно та час від часу пригощайте ласощами, коли кіт сидить там, де це дозволено (наприклад, на своєму лежаку чи у хатинці).

► Слідкуйте за тим, щоб тварина не нудьгувала , оскільки нудьга провокує появу деструктивної поведінки. Хеддон радить щодня грати з котом, чергуючи різні іграшки. Також не зайвим буде задіяти іграшки, в які можна ховати ласощі.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми писали, чому потрібно вигулювати котиків. Як це робити, щоб улюбленець не гайнув світ за очі - дізнавайтесь у цій статті .