Як самостійно витягнути кліща, якщо до ветеринара наразі не дістатись

Домашні тварини
546
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

Як витягти кліща у собаки
Що робити, якщо собаку вкусив кліщ. Фото: barberpet.com.ua

Кліщі однаково небезпечні як для людей, так і для тварин

Протягом весни, літа та осені існує велика ймовірність, що вашим улюбленцем може захотіти поласувати кліщ (і навіть не один). Як відповідальний пет-перент ви маєте знати, як діяти у такій ситуації.

Найкраще рішення у ситуації, коли ви помітили кліща, який вже встиг присмоктатися, на своєму собаці - негайно їхати до ветеринарної клініки. Це гарантія того, що спеціаліст оперативно вилучить паразита без шкоди улюбленцю.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Та життя непередбачуване, а тому може скластися так, що у вас не буде можливості звернутися до лікаря. Тоді потрібно самостійно витягнути паразита. Яких основних правил варто при цьому дотримуватись - розповіли фахівці сервісу вет-турботи Optimeal 9100.

#1. Вилучіть кліща

Для цього може знадобитись спеціальний гачок, але якщо його немає, то спробуйте дістати паразита, захопивши його максимально близько до поверхні шкіри. Будьте обережні, щоб не розчавити черевце кліща! Якщо пошкодити тіло паразита, інфікований вміст його нутрощів потрапить у кров тварини.

#2. Викручуйте, а не тягніть

У жодному разі не можна смикати кліща. Його потрібно викручувати обертальними рухами, щоб повністю витягнути голову та передні кінцівки паразита.

#3. Не змащуйте жиром та не заливайте спиртом

Паразит, швидше за все, загине, але випустить велику кількість слини з інфікованим вмістом травного тракту в кровотік тварини.

#4. Обробіть місце укусу

Після вилучення кліща ранку потрібно обробити перекисом і точково знезаразити зеленкою або йодом.

► Зверніть увагу, що якщо вам не вдалося витягнути кліща повністю, потрібно звернутися до ветеринарної клініки для видалення залишків. Також протягом наступних кількох днів потрібно спостерігати за станом тварини. Звертайте увагу на колір сечі улюбленця: у разі її потемніння або набуття нею червоного кольору - терміново зверніться до ветеринара.

 Важливо: якщо улюбленець має алергію, одразу дайте антигістамінний препарат для профілактики алергічної реакції на укус.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Ще одна небезпека, з якою ви можете зіштовхнутися під час літніх прогулянок - остюки. Як вберегти від них улюбленця - розповідаємо у цьому матеріалі .