Сезон полювання відкрито: як не дати вашому улюбленцю стати жертвою кліщів

Домашні тварини
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

Кліщ на собаці, фото
Фото: mawandpaw.com

Активна фаза кліщів не є підставою для зміни прогулянкового режиму

Власнику тварини потрібно слідкувати не лише за тим, щоб кіт або пес не з’їв щось потенційно небезпечне , а й щоб його самого не скуштували на смак. Так, мова про всім відомих паразитів, які активізуються щовесни - кліщів.

Як зазначають фахівці клініки “Зоолюкс” полювання кліщів на наших домашніх улюбленців вже давно у розпалі. Вони ховаються як серед сухостою, так і серед соковитої зеленої трави.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Можливо вони й малі за розміром, але шкода від них для здоров’я улюбленця чимала. А все тому, що ці паразити є переносниками небезпечних захворювань. Зокрема:

  • піроплазмозу (він же - бабезіоз);

  • демодекозу;

  • хвороби Лайма;

  • саркоптозу;

  • рикетсіозу та інших.

На жаль, несвоєчасне виявлення симптомів, діагностування та лікування зачасту призводять до летальних випадків. Щоб не втратити улюбленця, регулярно вживайте профілактичних заходів.

Кліщ, фото
Фото: unian.net

Як вберегти улюбленця від кліщів

Багато власників тварин вважають, що зустрічі з кліщами можна уникнути, якщо виключити прогулянки в лісі та полі. Та фахівці називають таке припущення помилковим та зазначають, що паразити можуть чекати на вас та вашого улюбленця навіть в місті, де є хоча б клаптик трави.

Тому ветеринари радять наступне:

► Повернувшись з прогулянки, ретельно огляньте свого улюбленця.

► Якщо кліщ все ж встиг присмоктатися, його потрібно правильно вилучити (щоб тіло паразита не відокремилося від голови). Не впевнені, що можете це зробити самостійно - зверніться до ветеринарної клініки.

► Якщо після укусу кліща у тварини проявляються симптоми нездужання - негайно зателефонуйте ветеринару, опишіть ситуацію та прямуйте до клініки.

► І найважливіше - профілактика! Придбайте від ектопаразитів краплі на холку, спреї, таблетки та нашийники (останні можуть слугувати не основним, а додатковим видом захисту).

Важливо: не заощаджуйте, купуючи найдешевші протипаразитарні засоби. Їх ефективність зазвичай поступається якіснішим препаратам, а лікування в кінцевому результаті може влетіти вам в істотну копієчку.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ветеринари пояснили, що впливає на тривалість життя собак. Більше про це читайте у цій статті .