Картопля шкідлива для тварин - міф чи правда? Дізнаємось у ветеринара (ВІДЕО)

Домашні тварини
Богдана Карц

Богдана Карц

Головна редакторка

Чи можна давати картоплю котам і собакам - відповідь ветеринара
Чи можна тваринам їсти картоплю. Фото створене ШІ для ХОЧУ!

У цьому питанні краще поставити крапку раз і назавжди

Підібрати правильний раціон для свого пухнастика — справа непроста. На щастя, у продажу повно хороших варіантів кормів, над яким вже заморочилися виробники та різного роду експерти. Однак, якщо ви — за натуральне харчування, потрібно підходити до питання дуже обережно і заздалегідь з’ясувати, які продукти не можна давати собакам і що може вбити вашого котика.

При цьому власники домашніх улюбленців могли неодноразово чути, що давати картоплю тваринам не можна. Чи справді це так? Крапку у цьому питанні ставить ветеринарка Лідія Лободіна.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

В одному з відео на своїй сторінці в Instagram експертка розповіла, чи справді котам і собакам не можна давати картоплю. Ось що каже з цього приводу ветеринарка:

Картопля шкідлива для тварин❗️

Це міф, в який вірять не лише власники, а й деякі ветеринари 😉
Чи можна давати картоплю коту та собаці - відповідь ветеринара
Картопля у раціоні котів і собак може бути, але є важливі нюасни. Фото створене ШІ для Hochu.ua

Насправді, за її словами, картопля є цінним джерелом вуглеводів та, відповідно, енергії. Оскільки собаки є всеїдними тваринами, то здатні добре перетравлювати вуглеводи. Натомість для котів вуглеводи не є обов‘язковим нутрієнтом, адже вони отримують енергію переважно з білків та жирів (детальніше про це ми розповідали у статті про різницю між котячим та собачим кормом — ред.)

Слід індивідуально розглядати кожний раціон тварини, враховуючи її спосіб життя та фізіологічні потреби 🦮

Вуглеводи потрібні усім улюбленцям, особливо якщо стан здоров‘я (хвороби ШКТ, печінки, нирок) вимагає обмеження кількості білків та жирів в раціоні 🥩
- наголошує Лілія Лободіна.

Чому не варто боятися картоплі в раціоні

  • ✅ Картопля містить багато вітамінів та мінералів, особливо калію

  • ✅ Вміст фосфору в картоплі обмежений, через що вона підходить тваринам із захворюваннями нирок та сечокам‘яною хворобою

  • ✅ Коти та собаки їдять картоплю з більшим задоволенням, ніж крупи

Проте пам’ятайте, що сира картопля містить алкалоїд соланін, здатний спричиняти отруєння ❗️ Тому картоплю можна давати ТІЛЬКИ у вареному вигляді.

Але, незважаючи на багато переваг картоплі, її можна додавати до раціону виключно після консультації з ветеринарним дієтологом 📝
- наголошує експертка.
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, чому котів не варто пригощати молоком. Користі від нього не так багато, як вважає більшість людей. А деяким тваринам воно може ще й сильно нашкодити.