Якщо рослина замерзла на підвіконні: улюбленця ще можна врятувати

Сад і город
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

Ми розповідали, які кімнатні рослини взимку цвітуть. Та загалом холодна пора - випробування, через яке, на жаль, проходять не всі “зелені друзі”.

Буває, що рослина гине або виглядає так, наче гине. І тут важливо діяти швидко та своєчасно. Разом з theLime розповідаємо, що робити з рослиною, яка замерзла на підвіконні.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Як врятувати квітку, яка замерзла?

Перш за все, слід прибрати горщик із квіткою у тепліше місце. Але, що важливо, там не повинно бути гаряче - перепади не повинні перевищувати п'яти градусів. Якщо цього правила не дотримуватись, рослина точно загине: листя потребуватиме більше вологи, а замерзле коріння не зможе її  дати.

Якщо рослина була на морозі, її слід занести в тепле приміщення. Через кілька годин горщик слід занурити у таз з водою, температура якої буде трохи вищою за кімнатну.

Замерзлу рослину накриваємо поліетиленовим пакетом. Це створить умови мінітеплиці.

Якщо рослина замерзла при звичайному поливі, можливо, сталося холодне пересушування. Якщо поливати крижаною водою, коріння не вбиратиме воду, а надземна частина буде випаровувати її, як і раніше. Рослина ж буде сильно зневоднюватися. У цьому випадку її слід кілька тижнів рясно поливати теплою водою.

Листя замерзлої рослини буде жовтіти або чорніти і поступово відпадати. Зазвичай саме це буде першою ознакою того, що рослина замерзла. Якщо методи, перераховані вище, не допомогли, для порятунку квітки потрібні крайні заходи.

Верхівки рослини зрізаємо та ставимо її у воду. Вони повинні пустити коріння, після чого їх можна буде садити у ґрунт.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Для кращого ефекту відросткам можна створити “теплицю”, для цього слід накрити горщик поліетиленовим пакетом або скляною банкою. Також ми розповідали, які рослини будуть добре себе почувати у ванній.