Як вирощувати вдома печериці кілограмами: поради та лайфхаки

Сад і город
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

Ми розповідали, як виростити зелену цибулю на підвіконні. В порівнянні з зеленню, вирощування грибів - набагато складніше. Та результат того вартий.

Є кілька основних покрокових правил, які потрібно знати, якщо плануєте вирощувати гриби в домашніх умовах у мішках та ящиках. Про них розповіли на порталі zav-club.com .

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Приготування субстрату

Основний компонент субстрату – це компост. Його готують із соломи озимого жита, або пшениці (20-25%) і кінського гною (75-80%). На 100 кг соломи беремо 2 кг сечовини, 2 кг суперфосфату, 7-8 кг гіпсу, 5 кг крейди. З внесенням гною ви отримаєте 300 кг субстрату. Цього вистачить на грибницю площею до трьох метрів квадратних.

Міцелій

Для домашнього вирощування підійде тільки якісна, стерильна грибниця, вирощена у спеціальних лабораторіях. Їх продають у поліетиленових пакетах та банках. На кожен метр квадратний знадобиться 350-400 г зернового міцелію і близько 500 г компостного.

Підготовка приміщення

Приміщення, в якому ви плануєте вирощувати печериці, обробляється спеціальними засобами для знищення бактерій і грибків. У підготовлений раніше компост не можна відразу ж висаджувати міцелій - лише після дезінфекції. Його потрібно розігріти до +80 ° С і потримати не менше 20 хв. Після цього його охолоджують до близько +25 ° C і переміщають в продезінфіковані мішки або ящики шаром не більше 35 см.

Після цього субстрат засаджують міцелієм, який заглиблюють на 5 см. Між заглибленнями відстань має становити 20 см. Рекомендується висаджувати в шаховому порядку, а після посадки засипати ґрунтом.

Вологість та освітлення

Печериці люблять вологу. Тому повітря в приміщенні має бути постійно зволоженим до рівня не нижче 70-90%. Приміщення варто провітрювати і освітлювати садовими лампами.

У міру розростання грибниця поступово з’являється на поверхні. З моменту посіву до збору першого врожаю проходить 3-4 місяці. Печериці не зрізають, а викручують. Лунку трохи присипають компостом - там знову виросте гриб.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Печериці плодоносять 8-14 тижнів. За цей час урожай можна зібрати до 7 разів. Тоді міцелій забирають, а субстрат утилізують. Також ми розповідали, як виростити вдома мелісу .