Три важливі поради щодо викопування картоплі, про які не знає кожен другий дачник

Сад і город
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Сезон збирання картоплі: як правильно її копати та закладати на зберігання
Збір картоплі. Фото: 5.ua

Як збирати урожай, щоб він довго та гарно зберігався

Викопування картоплі — свята справа для кожного українця, в якого є дача або просто земельна ділянка. Про це навіть складають меми 😆

Однак далеко не всі дачники знають, як правильно копати картоплю, щоб вона гарно зберігалася і не гнила у погребі. Найважливішими порадами досвідчених городників ділимося у цій статті, аби й ви мали змогу все зробити правильно!

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Коли копати картоплю: правильні строки

Зазвичай ранню бараболю починають вибирати наприкінці червня, максимум - на початку липня. Проте тут важливо звернути увагу на цвітіння картоплі: молода картопля цих сортів дозріває за 2-3 тижні після появи цвіту. Викопувати її раніше цього строку, навіщо якщо календарно час уже прийшов, не варто.

Щодо пізньої картоплі, то тут треба орієнтуватися на інші строки: її вибирають за 2,5-4 місяці після посадки. Починають збір картоплі, яку висадили наприкінці квітня — на початку травня і будуть закладати на тривале зберігання, не раніше як у другій половині серпня, на початку вересня. Ідеальні строки викопування — від середини серпня до кінця вересня.

На що звертати увагу при зборі врожаю картоплі

Перш ніж викопувати всю бараболю, переконайтеся, що вона готова до збору врожаю. Однією з найголовніших ознак готовності картоплі є її шкірка — вона повинна бути твердою та грубою, а не такою, як у молодої картоплі. В іншому разі вам доведеться швидко з’їсти весь урожай, бо він буде псуватися зі швидкістю світла 😳

Ще один важливий момент — погода. Не рекомендується копати картоплю у дуже спекотні безвітряні дні. Також не підійде період затяжних дощів — діставши з землі мокру картоплю, ви будете змушені швидко від неї позбутися, оскільки вона почне гнити.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Як викопувати картоплю: головні правила

  1. Копати картоплю слід у суху ясну погоду (але не дуже спекотну, ми пам’ятаємо).

  2. Якщо копаєте картоплю лопатою або вилами (беріть ті, в яких 4-5 зубів, не більше, бо так ви підвищуєте ризик травмування бульб), слід заглиблювати інструмент приблизно на 15 см, щоб дістати з землі усі бульби.

  3. Щодо одвічного питання “Зрізати бадилля картоплі перед викопуванням чи ні”, то краще цього не робити. Причина досить проста: вам буде важко знайти, де розташований кущ, і ви таким чином ризикуєте пошкодити більше врожаю, ніж могли б. А є і ще одна, не менш вагома причина не зрізати картопляне бадилля: якщо ви його скосите під нуль, то розпорошите фітофтору по всій ділянці, а як почнете копати картоплю, ще й занесете цю заразу в ґрунт, де вона з радістю перезимує, щоб розплодитися з новою силою у наступному сезоні.

Як закласти картоплю на довге зберігання

Щойно ви викопали свої скарби, їх потрібно гарно просушити, перед тим як закласти на тривале зберігання. Сушимо картоплю 4-6 годин, перевертаючи хоча б раз чи два, і не на відкритому сонці ❌ Для цього нам потрібне якесь сухе затишне місце, куди напряму не потрапляє сонячне проміння. В ідеалі від сонця врятує будь-який навіс.

Для того, щоб картопля гарно зберігалася, в погребі / льосі / підвалі / хліві чи де ви її будете закладати на зиму, має бути підходяща температура та вологість: +2…+3 градуси та 85-90%, відповідно. Буде тепліше — картопля швидко поросте, холодніше — замерзне; більш волого — почне гнити, менш волого — швидко всохнеться.

До речі, не кладіть до картоплі яблук — вони виділяють етилен, який змусить картоплю швидше проростати.

Такий же ефект мають і банани 😉
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми також розповідали про хитрий лайфхак для висадки картоплі, природно захищеної від колорадських жуків та всілякої напасті. Виявляється, додавання в лунку риб’ячої голови при посадці бульби — це не чиясь хвора фантазія, а реально крутий спосіб виростити величезну картоплю, яку не намагатимуться зжерти шкідники!