Сидіть удома і не виносьте нічого за поріг: що за свято 4 листопада?

Усі свята
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редакторка стрічки новин

Серед релігійних свят, які ми будемо відзначати у листопаді - День пам’яті преподобного Меркурія Печерського. Наші предки вірили, що цього дня краще не потикати носа на вулицю. Які ще заборони вбережуть вас та вашу родину від бід - розповідаємо у цьому матеріалі на HOCHU.ua.

4 листопада Православна церква України вшановує пам’ять відразу кількох святих: преподобного Іоанникія Великого, священномученика Нікандра (єпископа Мирського) і Єрмея (пресвітера), а також преподобного Меркурія Печерського.

За повір’ями, цього дня краще залишатися вдома й спостерігати за погодою, займатись рукоділлям та кухарством. Якщо ж порушити цю заборону, можна зіткнутися з нечистю, яка розважається на вулиці, та накликати на себе різні неприємності. Щоб убезпечити себе та свою родину, наші предки зачиняли двері на засуви й не пускали в оселю випадкових гостей. Також над вікнами вони вішали або ставили хрести чи серпи.

Related video
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Що не можна робити 4 листопада:

  • ходити по перехрестю, оскільки на роздоріжжі збирається нечисть;

  • ходити до лісу, інакше нападе лісовик й занапастить вас (особливий інтерес він проявляє до п’яних та невіруючих в нього);

  • давати гроші у борг;

  • грати весілля та укладати угоди - чекайте збитків, лайки та життєвих втрат;

  • виносити щось з дому (гроші, продукти, речі) або комусь щось віддавати;

  • заводити нові знайомства та розпочинати важливі справи.

Також раніше ми писали, коли День святого Миколая у 2023 році. Про нову дату та що не можна робити у цей день -  читайте у цій статті.

Фото: marthastewart.com