Що за свято 7 листопада і чому вам потрібно встати дуже рано

Усі свята
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редакторка стрічки новин

7 листопада віряни вшановують преподобного чудотворця Лазаря, що постив на Галісійській горі. Що відомо про святого та як правильно провести цей день - розповідаємо у цій статті на HOCHU.ua.

Раніше преподобного Лазаря згадували 20 листопада. Проте після переходу на новоюліанський календар у 2023 році дата святкування змінилася. Тепер святого вшановують 7 листопада.

Ким був преподобний Лазар Галісійський

Related video

Аскет та стовпник народився в Лідії в 981 році. Він був освіченим та боголюбивим юнаком, який став ченцем в обителі святого Сави, яку заснував великий подвижник благочестя в Палестині. У стінах цієї обителі він провів 10 років та повернувся на батьківщину після того, як був висвячений на пресвітера Єрусалимським патріархом.

Чоловік оселився неподалік від Ефесу на пустинній горі Галісійській. Там на нього зійшло дивне видіння: вогненний стовп, що сходить на небо, оточували ангели, які співали: “Нехай воскресне Бог і розвіються вороги Його”. На місці, де йому було явлення, Лазар побудував храм в ім’я Воскресіння Христового та прийняв на себе подвиг стовпництва. Згодом до нього почали стікатися ченці, які бажали мудрого духовного окормлення Богонатхненним словом та благим прикладом святого. Так виник монастир.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Коли чоловік отримав одкровення про свою швидку смерть, він сповістив про це братію. Господь почув слізні молитви усіх і продовжив земне життя святого Лазаря ще на 15 років. Він помер у 72 роки та був похований в стовпі, на якому він подвизався.

Що не можна робити 7 листопада

  • лаятися, сваритися, затівати сварки;

  • їсти на ходу, якщо ви вагітна;

  • довго спати та лінуватися;

  • в’язати;

  • дивитись у дзеркало до світанку;

  • піддаватись шкідливим звичкам;

  • вживати спиртні напої та жирну їжу.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми писали, коли кого вітати у 2023 році. Повний перелік іменин у листопаді за старим та новим церковним календарем ви знайдете тут.

Фото: unian.net