Коли буде Катерини за новим календарем? У 2023 році дата свята змістилася

Усі свята
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

Ви вже знаєте, що від вересня 2023 року Православна церква України перейшла на новоюліанський календар. Це означає, що більшість релігійних свят українці відзначатимуть на 13 днів раніше. Не виключення й День пам’яті великомучениці Катерини Олександрійської. 

Раніше День пам’яті великомучениці Катерини Олександрійської відзначали 7 грудня, проте тепер віряни вшановуватимуть святу 24 листопада. У 2023 році це свято припадає на п’ятницю і не є вихідним.

Історія свята

Свята Катерина, яку вважають покровителькою любові та шлюбу, народилася у 287 році в Олександрії (зараз Єгипет). У той період в країні панувало язичництво, проте дівчину виховували в християнській вірі. У світі вона мала ім’я Доротея, проте після хрещення - Катерина.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Одного дня вона прийшла в храм до імператора Максиміна під час жертвопринесення язичницьким богам. Катерина намагалася переконати його прийняти християнство. Натомість вражений красою і розумом дівчини, імператор спробував змусити її зректися своєї віри. Коли йому це не вдалося, Катерину піддали тортурам: били воловими жилами, а потім кинули в темницю, після чого стратили.

Традиції дня

Оскільки свято припадає на Різдвяний піст, його не зведено відзначати шумно. Цього дня дівчатам, що шукають любов, варто сходити вранці до церкви й помолитися перед іконою святої. Також раніше у цей день молоді дівчата влаштовували “вечорниці”, просили Святу Катерину про нареченого та гадали.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадаємо, що раніше ми публікували список усіх державних та професійних свят, які відзначатимуть в Україні. Ознайомтесь з цією статтею , щоб дізнатися, кого будемо вітати у листопаді 2023 року.

Фото: vsim.ua