Чому сьогодні не можна мити голову: головні заборони свята 7 грудня

Усі свята
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

7 грудня віряни вшановують День пам’яті преподобного Павла Слухливого. Його також називають Павлом Печерським, оскільки він був подвижником Дальніх печер у Києві. Про історію свята та як правильно провести цей день - читайте у цьому матеріалі на HOCHU.ua.

Раніше Павла Печерського згадували 20 грудня. Проте від вересня 2023 року ПЦУ перейшла на новоюліанський календар, через що дата святкування змістилася на 7 грудня.

Історія свята

Related video

На жаль, про життя святого збереглося мало відомостей. За переказами, чоловік жив у XIII-XIV столітті. Став монахом у Печерському монастирі, де проходив суворі випробування, але жодного разу не поскаржився на тяжке життя. Він сумлінно виконував усі завдання, що отримував від настоятеля монастиря, а решту часу проводив у молитвах та виснаженні власного тіла. Так, все своє життя він присвятив служінню Господу і помер тихою спокійною смертю.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Чому сьогодні не можна мити голову: головні заборони свята 7 грудня - фото №1

Традиції дня

Наші предки вважали, що у день пам’яті преподобного Павла Слухливого потрібно займатися господарством, зокрема - заготовляти продукти. Водночас намагайтесь не перепрацьовувати.

Що не можна робити 7 грудня:

  • веселитися та влаштовувати гуляння;

  • лаятися, сперечатися, сумувати, щоб наступний рік пройшов добре;

  • переїдати та розпивати алкоголь - якщо витримаєте день без міцних напоїв, то всю зиму будете здоровим;

  • брати гроші в борг;

  • займатися рукоділлям (в’язати, шити, вишивати);

  • мити голову та розчісувати волосся, інакше можна зіткнутися з хворобами та невдачами.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також нагадуємо, що під час зимових свят в Україні проходить Різдвяний піст. Дізнайтеся,  що не можна робити  в цей період.

Фото: makeupmuddle.com