Як святити воду на Водохреща: все про цілющі властивості води та її зберігання

Усі свята
Ірина Майстренко

Ірина Майстренко

Фріланс-редакторка

6 січня Україна відзначає свято Водохрестя , вперше в цю дату, а не 19 січня, як раніше, — у зв'язку з переходом ПЦУ на новий календар. Одне з найважливіших свят у християнстві передбачає освячення води, тому ми вирішили приділити увагу питанню, яке цікавить наших читачів у цьому контексті. У цій статті читайте все про цілющі властивості освяченої води, як її зберігати та інші важливі моменти.

Свято Хрещення Господнього присвячене важливій події — прийняттю Ісусом Христом Таїнства Хрещення в річці Йордан. Цього дня проводяться ритуали освячення води в храмах, під час спеціальних літургій, а також на водоймах.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Вважається, що цього дня освячена вода має дуже сильну енергетику та потужні цілющі властивості. Віруючі люди кажуть, що вода на Водохреща може зцілювати душу і тіло. Про те, як святити воду на Водохреща, читайте далі.

як святити воду на водохреща

Як святити воду на Водохреща?

Багато хто задається питанням, як святити воду на Водохреще. Тому ділимося деталями. Освячення води називають ще Великою агіасмою. Так, воду святити можна одразу два дні: 5 січня, на Водохресний Святвечір, у храмах, або 6 січня на саме Водохреще в храмах і на водоймах. Воду до церкви можна принести з собою, або набрати з посуду з водою, який буде приготовлено для парафіян. Зробити це можна тільки після молитви і наливати лише в чисту тару.

Також зазвичай священнослужителі освячують воду у водоймах, для цього заздалегідь роблять ополонки (йордані). Після освячення люди можуть набирати воду у свої пляшки і нести додому. Охочі також можуть зануритися в ополонку.

властивості святої води

Дивовижні властивості води на Водохреща

Релігійні люди стверджують, що освячена вода володіє цілющими властивостями і може якісно поправити здоров'я. Кажуть, що якщо пити таку воду щоранку з молитвою, хорошими думками і вірою в те, що вода впорається з покладеними на неї завданнями, можна отримати вражаючі результати. Звичайно, також потрібно вести праведний спосіб життя і дотримуватися Божих Законів. Так, вода на Водохреща може зробити таке:

  • підвищити імунітет;

  • поліпшити самопочуття;

  • вгамувати біль;

  • нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту;

  • продовжити молодість;

  • вилікувати від хвороби та багато іншого.

Але свята вода використовується не тільки для здоров'я. Вважається, що освячена вода на Водохреща може заспокоїти дитину, яка постійно плаче.

Також освяченою водою бризкають по кутах будинку, щоб очистити його від поганої енергетики, зняти пристріт і загалом захиститися від нечистої сили і дій недоброзичливців. Але пам'ятайте, що в жодному разі не можна використовувати освячену воду для проведення магічних ритуалів і замовлянь: це вважається великим гріхом.

як зберігати святу воду

Як зберігати освячену воду на Водохреще

Святу водохресну воду потрібно зберігати в скляній ємності, заздалегідь очищеній содою. Якщо ви набирали її в пластиковий посуд, вдома перелийте в скляний. Бажано так поставити пляшку, щоб на неї не потрапляли сонячні промені. В ідеалі — біля свого домашнього іконостасу.

Не ставте воду в холодильник.

Краще підписати ємність, щоб не переплутати зі звичайною водою, адже її потрібно пити натщесерце по ложці або ковтку, бо вона дуже сильна за своєю енергетикою. Що стосується терміну зберігання — буде добре, якщо свята вода вистоїть до наступного свята Водохреща.

Якщо трапилося так, що освячена вода зіпсувалася, хоча таке трапляється у виняткових випадках, її потрібно вилити туди, де не ступають люди або тварини. Нехай це буде полив вазона, дерева або вилийте у водойму, але в жодному разі не в каналізацію.

як зберігати освячену воду

Сподіваємося, ця інформація була для вас корисною. З Хрещенням Господнім 2024!

Також ми публікуємо повний календар свят на січень 2024 року. Що відзначатимемо і коли відпочиватимемо, читайте в нашому матеріалі.