День Соборності України: історія дати, яку потрібно знати всім

Усі свята
Ірина Майстренко

Ірина Майстренко

Фріланс-редакторка

У нашому розділі "Свята" ми регулярно публікуємо матеріали з актуальною інформацією про релігійні та державні свята. Не пропустіть порцію оновлень: у цій статті дізнайтеся більше про історію Дня Соборності України, який ми відзначаємо сьогодні.

День Соборності України: історія події

22 січня — День Соборності України , особлива дата для нашого народу, якою відзначають проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки (УНР) і Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР), що відбулося 1919 року. Також цього дня згадують підписання Четвертого Універсалу Центральної Ради (це було за рік до цієї події — 22 січня 1918 року). Універсалом було проголошено українську незалежність.

Акт Злуки відображає давні соборницькі прагнення українців обох частин України — Наддніпрянщини та Наддністрянщини. Довгоочікуване возз'єднання земель лягло в основу української держави, яка веде свою давню історію ще з Київської Русі. Уперше за багато століть історичні українські регіони об'єдналися в одну державу.

день соборності україни історія

Ідея соборності та незалежності — одна з ключових цінностей для українського народу споконвіку. Але доля розпорядилася так, що через кілька тижнів після історичного возз'єднання більшовики захопили Київ, пізніше поляки окупували Східну Галичину, а Чехословаччина — Закарпаття.

Перше святкування Дня Соборності відбулося 22 січня 1939 року в місті Хуст, що в Карпатській Україні. Тоді понад 30 тисяч людей вийшли на маніфестацію під синьо-жовтими прапорами, щоб пригадати події 20-річної давнини та відзначити прагнення до незалежності.

день соборності україни історія

Через деякий час, на 71-шу річницю проголошення Акта Злуки, 21 січня 1990 року, мільйони українців — від Києва до Львова — взялися за руки, що стало символом духовної єдності людей східних і західних земель України. Відтоді "живий ланцюг" став ще одним проявом бажання і вічного прагнення українців до незалежності та свободи. А День Соборності став важливим державним святом.

день соборності україни історія

День Соборності України в сучасній історії

Як державне свято День Соборності України — 22 січня — був встановлений президентом Леонідом Кучмою 1999 року з огляду на велике політичне та історичне значення об'єднання УНР і ЗУНР для утворення єдиної (соборної) української держави.

У 2011 році президент-утікач Янукович скасував указ Кучми про День Соборності та Віктора Ющенка про День свободи (22 листопада 2005 року після Помаранчевої революції), встановивши "День Соборності та Свободи України". Тож офіційно 22 січня у 2012-2014 роках в Україні відзначали День Соборності та Свободи України.

П'ятий президент України Петро Порошенко відновив свято новим указом: як і раніше, 22 січня — День Соборності України, який відзначають "...у день проголошення 1919 року Акта возз'єднання Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки...".

день соборності україни

Важливість встановлення Дня Соборності України складно переоцінити. Акт возз'єднання став проявом прагнення до єдності, одвічного бажання бути однією державою, сильною, вільною і незалежною. І в момент, коли Україна знову відбиває зазіхання на суверенітет кровожерливого сусіда-вбивці, актуальність свята День Соборності України висока як ніколи.

день соборності україни історія

Пам'ятаємо, що в єдності наша сила!

Не забудьте привітати з Днем Соборності України! Для цього ми публікуємо патріотичні привітання та листівки зі святом: зберегти вітальний контент ви можете за посиланням.