Чому сьогодні не можна дивитися на ворон: особливості свята 1 лютого

Усі свята
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редакторка стрічки новин

Сьогодні віряни відзначають День пам’яті святого мученика Трифона (в народі - Трифонів день). Більше про це свято, а також головну молитву та заборони дня - у цій статті на HOCHU.ua.

Раніше святого мученика Трифона згадували 14 лютого. Проте від вересня 2023 року ПЦУ та УГКЦ перейшли на новоюліанський календар, а тому дати більшості свят змістилися на 13 днів раніше. Тож тепер День пам’яті святого мученика Трифона припадає на 1 лютого.

Історія свята

Related video

Трифон народився у бідній християнській родині у Малій Азії. З дитинства він відзначився даром чудотворення, можливістю зцілювати хвороби та виганяти бісів. А одного разу він навіть врятував своє селище від голоду, коли на врожай напали комахи.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

У часи правління імператора Деція відбувалося переслідування християн. У зв’язку з цим Трифона заарештували, кинули до в’язниці та знущалися з нього. Під час чергових тортур мученику з’явився ангел та поклав на його голову корону. Наступного дня Трифона спочатку жорстоко побили, а потім відрубали голову.

Фото: unian.net
Фото: unian.net

Що не можна робити 1 лютого:

  • зловживати їжею та алкоголем;

  • сваритися, лаятися, лихословити;

  • виносити з дому сміття, інакше з ним винесете і щастя;

  • дарувати гострі предмети та годинники;

  • дівчатам та жінкам дивитися на ворон та інших птахів з чорним окрасом - буде жорстокий чоловік;

  • сумувати, щоб не провести весь наступний рік на самоті;

  • проводити цей день на самоті - погана прикмета.

Про що молитися святому

Святому мученику Трифону моляться про сімейне щастя, зцілення від хвороб, фінансове благополуччя, допомогу у придбанні житла та пошуку роботи.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Сильна молитва до святого мученика Трифона

О, святий мучениче Христовий Трифоне, швидкий помічниче всім, хто до тебе вдаються, і тим, хто молиться перед святим твоїм образом скоропослушний захиснику! Почуй же нині і у кожен час наше моління, недостойних рабів Божих, що шануємо святу пам’ять твою. Ти ж бо, угодниче Христовий, сам обіцяв перед відходом своїм від житія цього тлінного молитися за нас до Господа і випросив у Нього дар цей: якщо хто в якій-небудь нужді і печалі своїй почне кликати святе ім’я твоє, той хай буде врятований від усякого нападу злого. І як ти колись зцілив дочку цареву в місті Римі, яку від мучив диявол, так і нас від люті його підступів вбережи у всі дні життя нашого, особливо ж у страшний день останнього нашого подиху будь заступником нашим, коли темні образи лукавих бісів оточать нас і почнуть нас лякати. Будь нам тоді помічником і швидким прогонителем лукавих бісів, і до Царства Небесного проводирем, так як ти нині стоїш з собором святих біля Престолу Божого, моли Господа, щоб сподобив і нас причасниками бути вічних веселощів і радості, щоб ми заслужили з тобою разом славити Отця і Сина і Святого Утішителя Духа на віки. Амінь.

Також раніше ми публікували календар церковних свят на лютий за старим стилем. Він знадобиться вам, якщо ви ще не перейшли на новий календар.

Фото: sq.com.ua