Коли буде Великдень 2024: дата святкування, це рання Пасха чи ні?

Великдень
716
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

В Україні Великдень завжди вважався одним із найважливіших та найбільших релігійних свят. Це перехідне свято, оскільки його дата щороку змінюється. Зараз багато людей цікавить, коли саме буде Пасха у 2024 році та чи зміниться його святкування через перехід на новий календар . Про це ви можете дізнатися у нашому матеріалі.

Коли буде Пасха 2024? Дата

Дата святкування Великодня у 2024 році в Україні буде різною для християн різних обрядів. Християни східного обряду відзначатимуть Світле Христове Воскресіння 5 травня , тоді як представники західного обряду святкуватимуть його 31 березня . Варто сказати, що 5 травня — це рання Пасха.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Ця різниця в датах святкування Великодня обумовлена використанням різної Пасхалії (Обчислення дати Великодня) католиками та православними. Таким чином, Великдень може припадати на період від 4 квітня до 8 травня, залежно від календаря. Православна церква використовує для розрахунку дати весняного рівнодення, тому Великдень не може випасти раніше 4 квітня.

Коли буде Великдень 2024: дата святкування, це рання Пасха чи ні? - фото №1

Слід відзначити, що перехід ПЦУ на новоюліанський календар не має жодного впливу на святкування Великодня. Це пояснюється тим, що православні християни визначають дату Світлого Христового Воскресіння іншим способом, ніж католики.

Коли буде Великий піст у 2024 році?

Важливо також відзначити, що перед Великоднем віряни дотримуються Великого посту, який триває 50 днів і сприяє духовному та тілесному очищенню. У 2024 році Великий піст розпочнеться 18 березня і завершиться 4 травня, в переддень Великодня.

Традиції та заборони, які існують на Пасху

Передусім, у це велике світле свято віряни направляються до церкви на всеношну службу, де освячують паски, фарбовані яйця (крашанки, писанки), м'ясо та інші смаколики, які потім прикрашатимуть святковий стіл. У Великдень традиційно вітають одне одного фразою "Христос Воскрес!", на яку отримують відповідь "Воістину Воскрес!".

Коли буде Великдень 2024: дата святкування, це рання Пасха чи ні? - фото №2

Вся родина збирається за святковим столом і обов'язково влаштовує "міряння силою", розбиваючи крашанки. Той, чиє яйце подолає усі інші, вважається найсильнішим. Окрім варених яєць, на святковому столі обов'язково має бути холодець, домашні ковбаси, сало, а також паска — солодка випічка з родзинками.

Щодо того, що не можна робити на Великдень:

  • Церква визначає, що не слід займатися важкою фізичною працею, оскільки це велике свято.

  • Не рекомендується проводити генеральне прибирання в оселі. Залишіть час для відпочинку та святкування.

  • Заборонено ходити похмурим, сумувати, лаятися чи висловлювати нещасливі слова.

  • На випадок, якщо вас у Великдень просять про милостиню, слід відзначити, що відмовити не рекомендується. Вірять, що в іншому випадку на вас можуть чекати проблеми та невдачі упродовж року.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми писали про те, на який день припадає День Святого Валентина у 2024 році. Дізнайтеся, чи змінилася дата цього свята.