Стрітенська свічка: в чому її символізм та особлива сила

Усі свята
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

2 лютого віряни відзначатимуть Стрітення Господнє . Незамінним атрибутом цього релігійного свята є Стрітенська свічка. Що це таке і навіщо вона вам - пояснюємо у цій статті на HOCHU.ua.

Цього року ми вперше відзначатимемо Стрітення Господнє за новим церковним календарем - 2 лютого. До переходу ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський календар, це свято відзначали 15 лютого.

Традиційно цього дня віряни відвідують богослужіння у храмах, а також освячують свічки. Стрітенські свічки відрізняються від тих, які освячують в інші дні року, і вони є символом освітлення та богоявлення.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Стрітенська свічка: як використовувати

Важливо пам’ятати, що Стрітенську свічку, як і будь-яку церковну свічку, можна запалювати лише під час молитви та в особливих випадках. Також її не можна виносити з будинку, куди її принесли з храму 2 лютого, та передавати іншим людям (особливо цілителям, чаклунам та бабкам - це святотатство та блюзнірство щодо святині).

Фото: 24tv.ua
Фото: 24tv.ua

Якщо не порушувати цих правил, то можна пізнати особливу благодатну силу Стрітенської свічки та швидко отримати те, про що ви просите у своїй молитві.

Потрібно запалювати Стрітенську свічку:

  • коли молитеся про розв’язання важливих життєвих проблем (купівлю нерухомості чи машини, вибір професії чи супутника життя);

  • коли хвороба долає вас або членів вашої родини;

  • при скорботі та печалі;

  • якщо відчуваєте неспокій на душі;

  • щоб захистити дім від удару блискавки під час грози;

  • щоб позбавити дитину від переляку;

  • щоб обкурити оселю та господарські споруди, коли потрібно уберегти себе та худобу від хвороб та нещасть.

Обходити житло зі Стрітенською свічкою потрібно, починаючи з зовнішнього боку вхідних дверей (порога): візьміть її у праву руку, запаліть, обведіть свічкою двері й лише потім увійдіть всередину. Рухайтесь від кута до кута з правого боку.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Які ще церковні свята ми відзначатимемо у лютому 2024 року - дізнавайтесь у цій статті . Всі дати вказані за новоюліанським календарем, який набув чинності у вересні 2023 року.

Фото: cerkva.te.ua