Коли буде Благовіщення 2024: дата свята, традиції та заборони

Усі свята
655
Ірина Майстренко

Ірина Майстренко

Фріланс-редакторка

благовіщення 2024 картинка
rivne1.tv

Свято Благовіщення 2024 входить до числа дванадесятих — дванадцяти найважливіших свят після Великодня. Традиції святкування важливо знати кожному

Продовжуємо ділитися з вами актуальною інформацією щодо церковних свят. Коли буде Благовіщення, а також які традиції та заборони Благовіщення — вже у нашому матеріалі з розділу «Свята» .

Благовіщення 2024: дата свята

Свято Благовіщення означає благу звістку про непорочне зачаття, яку отримала Діва Марія. Саме цього дня архангел Гавриїл прибув до Діви Марії, щоб повідомити їй новину: скоро вона народить Спасителя всього людства. Для вірян це свято має велике значення. Традиційно святкують його перед Великоднем. Важлива місія дати — нагадати людству про те, що Син Божий прийшов на Землю, аби спокутувати наші гріхи.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадаємо, після переходу Православної Церкви України на новоюліанський календар всі дати неперехідних свят змістилися і тепер відзначаються на 13 днів раніше. Тому звичні дати релігійних свят слід ретельно перевіряти, аж доки вони не запам’ятаються.

Коли буде Благовіщення 2024? Запишіть дату, аби не загубити: Благовіщення 2024 року припадає на 25 березня.

благовіщення дата свята
Відкриті джерела

Традиції Благовіщення

Важливе для вірян свято Благовіщення має традиції, про які слід варто знати кожному. Так, на свято обов’язково відвідують церковну службу. Священнослужителі цього дня, до речі, обов’язково вдягають святкове вбрання.

Після літургії в небо випускають білих голубів як символ Святого Духа. Також є легенда, яка каже, що птахи, долетівши до неба, розповідають ангелам-охоронцям про все хороше, що сталося за рік.

З богослужіння зазвичай приносять додому освячену воду, яка має дуже цілющі властивості. Крім того, на свято освячують сіль і потім солять нею страви.

Є традиція вмиватися талою водою: вважається, що це зміцнює здоров'я.

На Благовіщення дуже важливо з щирою молитвою звернутися до Бога. Раніше люди вірили, що цього дня відкриваються небеса і Господь може почути всі молитви та прохання, з якими до нього звертаються.

Оскільки на Благовіщення 2024 буде у самому розпалі Великодній піст, у свято дозволяються деякі послаблення у харчуванні. М'ясо, яйця, молоко все ще залишаються під забороною. Проте на честь важливого свята дозволяється вживати рибу, варену та тушковану їжу з олією.

Після відвідин храму дома накривають святковий стіл та проводять час з родиною та близькими друзями.

Ще з часів Київської Русі на Благовіщення запалювали великі вогнища, закликаючи весну. Тоді вважалося, що саме з Благовіщення починається справжня весна і новий цикл життя. Тому до свята намагалися провести ретельне прибирання та позбутися старих та непотрібних речей.

В цілому на Благовіщення Пресвятої Богородиці варто провести день за молитвою у храмі чи вдома, просити у Бога простити гріхи, дякувати за допомогу у справах. Також можна зустрічатися з рідними, разом святкувати дату та залагоджувати образи.

благовіщення що не можна
ranok.ictv.ua

Що не можна робити на Благовіщення

Традиційно у релігійні свята також є заборони, які не варто порушувати. Отже, що не можна робити на Благовіщення:

  • Займатися важкою фізичною працею, особливо на землі, а також обрізати дерева;

  • Прибирати, прати та займатися хатніми справами;

  • Шити, вишивати, в'язати;

  • Сваритися, з’ясовувати стосунки;

  • Лихословити, кричати та заздрити;

  • Їсти м'ясо, яйця та вживати алкоголь, оскільки триває Великодній піст;

  • Починати нові справи та вирушати в далеку дорогу;

  • Давати в борг чи самому позичати гроші;

  • Стригти, фарбувати волосся, а також заплітати коси, інакше зміните свою долю;

  • Відмовляти в милостині та інших благодійних справах.

благовіщення традиції картинка
unian.net

Сподіваємося, озвучена вище інформація була для вас корисною. Нехай свято Благовіщення 2024 пройде у душевній та спокійній атмосфері.

Також рекомендуємо підготуватися до свята 8 Березня разом із нами. Шукаєте найкращі привітання з 8 Березня? Святковий контент на будь-який смак вже доступний за посиланням.