Вселенська батьківська субота: що потрібно зробити 9 березня

Усі свята
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редакторка стрічки новин

Запалені свічки, фото
Фото: 24tv.ua

Цього дня варто помолитися й за тих, за кого немає кому цього зробити

9 березня у церковному календарі - Вселенська батьківська субота (м’ясопусна). Це перша з двох Вселенських субот, які віряни відзначатимуть у 2024 році.

Традиційно цього дня у храмах відбуваються служби в пам’ять про спочилих християн. Після цього віряни відвідують цвинтарі та збираються вдома у колі рідних, щоб згадати померлих родичів.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Що потрібно зробити у Вселенську батьківську суботу

► Сходіть до церкви. В п’ятницю ввечері в храмі проводиться велика панахида за всіма покійними, а у суботу - заупокійна Божественна літургія та загальна панахида.

Замовте сорокоуст або подайте записку з іменами померлих родичів. Також сьогодні варто поминати не лише близьких людей та родичів, а й за усіх коли-небудь спочилих християн.

Жінка молиться у церкві, фото
Фото: apostrophe.ua

► Не відмовляйте у милостині. Також варто зробити сьогодні якусь добру справу.

► Сходіть на цвинтар. Приберіть могилки рідних. Також доброю справою буде подбати й про занедбані могили. Але не залишайте на могилках їжу - церква радить віддати її як милостиню живим людям.

► Зберіться з рідними, щоб вшанувати померлих родичів. Серед страв, які мають бути на столі - кутя. Але не влаштовуйте галасливі застілля з річками алкоголю. Також краще не згадувати про померлих з образою чи злістю або занадто емоційно проявляти смуток за ними.

Що нести до церкви

Цього дня віряни відвідують церкву не з пустими руками - вони несуть різні пісні продукти, які складають на спеціальний столик. Потім після поминальної панахиди представники церкви роздають їх бідним та нужденним.

Найчастіше до церкви несуть хліб, цукор, борошно, крупи, соняшникову олію, овочі та фрукти, цукерки та печиво.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми писали про Великий піст. Про головні заборони та традиції цього періоду - читайте у цій статті.