Віддання Великодня: що це за свято та що не можна робити

Усі свята
Ірина Майстренко

Ірина Майстренко

Фріланс-редакторка

віддання великодня 2024
Віддання Пасхи: що це за свято та що не можна робити Фото: canva.com

Розповідаємо все, що потрібно знати про релігійну дату

У нашому розділі “Свята” на постійній основі з’являються матеріали про важливі дати поширених в Україні релігій. І ця стаття — не виняток. Читайте далі, що таке Віддання Пасхи та що не можна робити цього дня.

У християнстві Великдень — центральне та надзвичайно велике свято, сповнене символізмом та смислами. Багато дат також прив’язані до Пасхи, про що ми не втомлюємося вам розповідати.

Віддання Великодня: що це за свято

Related video

Віддання Пасхи — перехідне свято, що відзначається в 39-й день після Пасхи. Саме цього дня закінчується святкування Христового Воскресіння. Наступна важлива дата — Вознесіння Господнє. В основу відзначення дня напередодні Вознесіння лягла оповідь з Діянь святих апостолів, згідно з якою воскреслий Христос сорок днів перебував на землі, після чого вознісся на небо. День віддання свята Пасхи відзначає останній день земного перебування Христа, коли Той був з учнями та проповідував про Царство Небесне.

Цього дня у храмах здійснюється спеціальне святкове богослужіння, за Великоднім чином. Віддання Великодня — останній день в цьому році, коли в храмах лунають пасхальні піснеспіви. Літургія також завершується останнім у цьому циклі пасхальним хресним ходом. З цього дня віряни перестають вітати один одного фразою "Христос Воскрес!" — "Воістину Воскрес!”, як це було заведено робити впродовж попередніх 40 днів.

віддання великодня 2024
Віддання Великодня: що це за свято Фото: wikimedia.org

Віддання Пасхи: що не можна робити

Як і в кожне релігійне свято, є певні заборони, які не варто порушувати. Найбільш важливі з них ми публікуємо далі.

  • На Віддання Великодня заведено постувати: тож не можна вживати продукти тваринного походження, яйця, молочне.

  • Також під забороною алкоголь.

  • Не варто працювати в саду чи на городі, оскільки в Віддання Пасхи також вважається великим церковним святом, а фізична праця в такі дні заборонена.

  • Не слід бути черствим та відмовляти в допомозі чи подаяннях.

  • Не можна піддаватися суму, допускати негативні думки.

  • Ні в якому разі не можна йти на поводу поганих звичок, обговорювати когось, пліткувати, брехати.

  • Не варто цього дня також з’ясовувати стосунки.

На Віддання Великодня рекомендується відвідати церковне богослужіння, якщо такої змоги немає — помолитися вдома. Також слід на свято присвятити час духовним пошукам, підбити підсумки у власних вчинках та думках. Не нехтуйте можливістю на Віддання Пасхи зробити якусь добру справу.

віддання великодня що не можна
Віддання Пасхи: що не можна робити Фото: пасха pixabay.com

Бажаємо душевного свята!

Також не пропустіть актуальну інформацію про прийдешні свята. Все про нові дати Спасів, читайте в нашій статті за посиланням.