Як святкують Івана Купала в Україні: цікаві факти та історія появи свята

Усі свята
607
Ірина Майстренко

Ірина Майстренко

Фріланс-редакторка

івана купала 2024
Як святкують Івана Купала в Україні: цікаві факти та історія появи свята Фото: canva.com

Україна готується святкувати одне із найбільш улюблених свят у народній культурі. Тож ми підготували все, що треба знати про святкування Івана Купала

У нашому розділі «Свята» ви знайдете усе, що стосується відзначення важливих релігійних та народних дат. Ця стаття також не буде винятком: розповідаємо далі, як святкують Івана Купала в Україні та як свято з’явилося. Буде цікаво!

Івана Купала — стародавнє слов'янське свято, яке святкували раніше 7 липня. Нагадаємо, що тепер воно припадатиме на ніч проти 24 червня. Присвячене воно літньому сонцестоянню та має язичницьке коріння.

Івана Купала: історія виникнення свята

Свято Івана Купала, також Купала, Івана Купала, Купайла — має давні язичницькі корені, коли прославляли слов’янських богів, відзначали літнє сонцестояння. Після масових гулянь у народних традиціях апогеєм свята завжди вважалося вечірнє й нічне очищення за допомогою вогню й води, що було характерне для слов’ян тих часів. У цілому свято пов’язане з культом природи та відоме ще з IV століття нашої ери.

івана купала 2024
Івана Купала: історія виникнення свята Фото: canva.com

Оскільки свято мало неабияку популярність серед людей, після прийняття християнства церква вирішила свято християнізувати та саме в цей день з'явилося церковне свято Різдво Івана Хрестителя. У своїй язичницькій основі свято мало назву Купала, ім'я Іван — це наслідок християнізації. Історично купальські святкування засуджувалися церквою, вони також визнають нині лише назву Різдво Івана Предтечі.

Не секрет, що свято Івана Купала має дуже цікаві традиції, де міцно переплелися древні обряди та вірування. Тож із задоволенням про них розповімо далі.

традиції святкуванні івана купала в україні
Як святкують Івана Купала в Україні: традиції та обряди Фото: canva.com

Як святкують Івана Купала в Україні: традиції та обряди

Свято Івана Купала — це різноманіття ритуалів, які навіть через багато століть не втратили своєї популярності.

  1. Так, наші пращури поклонялися богу Купала, який вважався покровителем плодоношення і цвітіння, кохання та шлюбу. Саме від нього походив і головний ритуал цього дня — купання у водоймах та лазнях, аби змити з себе гріхи й хвороби. Однак купатися можна було тільки до заходу сонця, інакше нечиста сила зробить так, аби людина втонула. Також люди вмивалися росою і ходили босоніж по траві, аби стати здоровішими.

  2. Саме святкування відбувалося на берегах річок — там ставили прикрашене купальське дерево, навколо якого водили танки й співали пісні, топили у воді або спалювали опудало Купайла чи Марени.

  3. Чи не найголовніша традиція ночі — пошук папороті, яка, якщо вірити легенді, розцвітає лише один раз на рік. Найсміливіші хлопці та чоловіки шукали чарівну квітку, адже так можна було стати багатим та щасливим. Але слід бути обережними, адже квітучу папороть пильно стереже нечиста сила.

  4. Зазначимо, що наші пращури дуже сильно вірили в те, що в ніч проти Івана Купала оживає різна нечисть, тому дуже люди намагалися поводитися дуже обережно, адже скрізь чигала небезпека: русалки, мавки, домові та інші створіння.

  5. В ніч на Івана Купала дівчата обов’язково плетуть вінки та потім спускають на воду, ворожачи на майбутнього нареченого.

  6. У цілому окремо треба відзначити, що купальська ніч завжди була однією з найбільш сильних ночей у році, яку використовували для ворожіння, замовлянь, спеціальних ритуалів.

  7. Також обов’язковим є стрибання через вогнище. Через багаття стрибала закохана пара, тримаючись за руки. Якщо під час стрибка руки не розімкнуться — любов буде дуже міцною. Святкове багаття також використовували як спосіб позбутися хвороб. Так, можна кинути у купальське багаття сорочку хворої людини, щоб вилікувати її. Та й в цілому ритуальне обмивання вогнем, якщо вірити легендам, очищає та лікує.

  8. Що стосується багаття на Івана Купала, для нього завжди спеціально збирали хмиз та різноманітний непотріб, старий реманент та одяг. Якщо хтось відмовлявся це робити, його засуджували та вчинок вважали гріхом.

  9. Перед сходом сонця обов’язково збирають трави, які мають неабиякі цілющі та навіть магічні властивості. З їхньою допомогою лікуються, прикликають удачу та щастя, захищають дім від нечистих сил та багато іншого.

  10. Цікавий факт: вважалося, що той, хто не хто не з'явився біля купальського багаття — або відьма, або чаклун. Тож варто придивитися до оточення.

Як святкують Івана Купала в Україні
Як святкують Івана Купала в Україні: традиції та історія свята Фото: canva.com

А ви долучаєтесь до святкування Івана Купала?

Також не пропустіть цікаву інформацію про те, якою буде погода на Івана Купала. Все, що треба знати, ми підготували у статті за посиланням.