Вінки на Івана Купала: як правильно плести і пускати їх на воду

Усі свята
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Як плкести вінок на Івана Купала
Вінки на Івана Купала. Фото: .konex.com.ua

З давніх часів на Івана Купала заведено пускати сплетені власноруч вінки на воду

З давнини у ніч з 6 на 7 липня святкували Івана Купала . У це свято заведено плести вінки з пахучих трав і квітів та пускати їх на воду. Але беруться не будь-які рослини, а лише особливі, які мають свій символізм.

У 2024 році свято Івана Купала чи свято Сонця святкуємо за новим календарем 23 червня. Це одне з найвідоміших українських свят у яке пускають вінки на воду і ворожать на них, стрибають через вогнище, прикрашають Купала й Марени опудала та шукають магічну квітку папороті, які квітне лише одну ніч у році.

З чого плетуть вінки на Івана Купала

За традицією вважалося, що у вінку має бути 12 рослин. Найпопулярнішою травою для плетіння вінка є Іван-да-Мар'я, ведмеже вухо та богородицька трава. Для основи вінка беруть гілочки верби та лози. Серед квітів - незабудка, мак, вусики хмелю, кульбаба, волошка, мальва, ромашка, любисток, калина, барвінок, деревій, чорнобривці, безсмертник. Для того, щоб вінок набув захисної сили, вплітати часник та полин.

Вінок плететься ввечері у спокійній тихій атмосфері біля води. Не можна вплітати вовчі ягоди, папороть і дурман, адже вважається, що вони можуть прикликати нечисту силу.

Як пускати вінки на воду

Вінок уособлює жіноче єство та енергію, тому на воду завжди пускали лише жінки та дівчата. Цей обряд намагалися не пропускати, адже він символізує очищення, оновлення та приносить удачу.

У народі вважали, що вінки, в яких дівчата на святі наділені цілющою силою. Тому їх закидали через голову на дах хати, а інші зберігали на горищі, вірячи, що зілля, з якого сплетений вінок, вилікує від усяких хвороб.

До вінків прилаштовують свічки, запалюють та відправляють у плавання по воді. Якщо вінок пливе добре й гарно горить свічка, то дівчина вийде заміж, а якщо він крутиться на місці, — то ще дівуватиме, а як потоне — заміж не вийде взагалі. Якщо ж вінок відпливе далеко й пристане до якогось берега, то значить, що туди дівчина заміж піде.

Якщо вінок приставав до берега, то в цьому році весілля не буде, а якщо вінок відпливав далеко з незгаслою свічкою — дівчина зустріне свого судженого і її чекає щасливе майбутнє.

Як пускати вінок

  • Знайди тихе місце зі спокійною водою;

  • приклади вінок до грудей та промов молитву;

  • запали свічку і обережно опусти на воду;

  • спостерігай, як пливе вінок.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, які традиції та прикмети цього свята. Адже ніч на Івана Купала може змінити долю.