1 липня — початок Петрівського посту за старим стилем: що треба знати про нововведення ПЦУ

Усі свята
Ірина Майстренко

Ірина Майстренко

Фріланс-редакторка

петрів піст дата 2024
Петрів піст 2024: інформація про період за старим та новим стилем Фото: canva.com

Віряни, які ще користуються старим календарем, цікавляться важливим періодом

У нашому розділі «Свята» ми регулярно публікуємо інформацію щодо особливих дат поширених в Україні релігій. І цього разу ми розповімо детальніше про Петрів піст, який всі християни звикли дотримуватися у липні. Все, що треба знати, читайте в нашому матеріалі.

Петрів піст 2024: коли за старим та новим стилем

Нагадаємо, що Православна церква України (ПЦУ) з 1 вересня минулого року перейшла на новий календар свят. Тепер парафіяни ПЦУ відзначають всі неперехідні православні свята на 13 днів раніше.

І є момент, який варто знати про Петрів піст 2024. Так, у 2024 році Петрівський піст скасовано через пізній Великдень. Однак ПЦУ пропонує вірянам , що все-таки хочуть постувати, обрати період з 1 по 5 липня, після свята апостолів Петра і Павла 29 червня за новим стилем.

У цілому ж дата Петрового посту визначається так: він починається за тиждень після Трійці або на 57 день після Великодня і закінчується напередодні Петра і Павла.

Якщо ви ще не перейшли на новий календар, Петрів піст за старим стилем буде починатися 1 липня і закінчуватися 11 липня, перед святом Петра і Павла за тим же старим стилем.

коли починається петрів піст 2024
Петрів піст 2024: початок посту за старим стилем Фото: df.news

Як провести Петрів піст?

Піст є чудовою нагодою для духовного оновлення та зміцнення віри. Рекомендується утримуватися від м'ясних продуктів, молочних страв та яєць, віддаючи перевагу рибі (у відведені для цього дні), овочам та фруктам. Також під забороною вживання алкоголю, потакання своїм шкідливим звичкам. Краще відмовитися від гучних святкувань та застіль.

Важливо посилити молитву, відвідувати богослужіння, читати духовну літературу та робити добрі справи, відгукуватися на прохання тих, кому потрібна допомога. Цей період слід використовувати для роздумів, самопізнання та зміцнення зв'язку з Богом, спрямовуючи свої думки та вчинки на духовний розвиток і милосердя, а також виховувати в собі скромність та смирення.

петрівський піст скасовано
Петрівка: ПЦУ скасувала Петрівський піст 2024 Фото: pexels.com

Сподіваємося, ця інформація була для вас корисною. Також нагадаємо, ми вже підготували календар свят липня. Коли які дати святкуємо, дивіться у нашій статті за посиланням.