День архітектури України: 30 головних пам'яток архітектури, про які має знати кожен українець

Усі свята
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Українські головні пам'ятки
Головні пам'ятки архітектури. Фото: mariart.kiev.ua

Пам'ятки архітектури, які потрібно відвідати хоча б раз у житті

День архітектури України відзначається щороку 1 липня. Архітектори присвятили життя улюбленій справі, яка зародилась тисячі років тому і стала для усіх людей світу мистецтвом, у якому ми живемо.

Сьогодні в Україні налічується близько 14 тисяч пам'яток архітектури та 46 великих історичних культурних заповідників. По всій нашій країні розташовані неймовірні будівлі, створені дивовижною уявою архітекторів, які можуть гордо мати звання високого мистецтва. Ми розповімо вам про 30 архітектурних пам’яток нашої держави, які можна гордо назвати символами незалежності.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Замок Паланок

Замок Паланок знаходиться у Мукачеві. Його по праву можна назвати справжньою перлиною архітектури України. Він розташований на висоті 68 м на недієвому вулкані і займає величезну площу майже в 14 тисяч квадратних метрів. Вважається, що саме з горою пов’язано і походження назви міста. Якщо вірити легенді, цю гору створили люди власними руками, в буквальному сенсі “насипали” гору, що коштувало їм величезних мук, звідси, мовляв, і назва – “Мукачево”.

Замок Любарта

Це один із найдавніших збережених в Україні замків. Величезна споруда, яку ми знаємо сьогодні, виникла не на порожньому місці. Ще у Х ст. тут на пагорбі, в оточенні вигинів річки Стир, було розташоване невеличке поселення, а Лучеськ (старовинна назва Луцьку) і його фортецю вважають дітищем князя Володимира Великого. Спочатку замок був дерев’яним і зовсім не таким величезним й могутнім.

Хотинська фортеця 

Хотинська фортеця – одна з найяскравіших історичних та архітектурних пам’яток України, яка і досі одна із найгарніших архітектурних пам’яток. Її появі передував форт, створений у 10 ст. за князя Володимира Святославовича. А вже кам’яна фортеця постала на місці цього форту пізніше. Завдяки королю Данилу Галицькому і сину Леву.

Києво-Печерська лавра

Один із найбільших християнських центрів України, визначна пам'ятка історії та архітектури. Ансамбль Києво-Печерської лаври надзвичайно мальовничий, і вид на нього з Дніпра завжди належав до найкращих київських панорам.  Домінанта ансамблю – Велика лаврська дзвіниця, яка вивищується над усім комплексом монастирських споруд, адже сягає 96 м 52 см заввишки.

Пам’ятка архітектури України
Києво-Печерська лавра. Фото: bezviz.co.ua

Софійський собор 

Національний заповідник “Софія Київська” - це Тисячолітній символ української державності.

Будинок з химерами

Будинок Городецького, також прозваний в народі "Будинком з химерами", є однією з візитних карток Києва. Творіння відомого архітектора Владислава Городецького стоїть на Печерських пагорбах. На побудову будинку пішло два роки. Приваблює будинок своїм незвичайним виглядом. Увесь він обліплений різними примарами, морськими чудовиськами та фігурами жирафів, крокодилів. Цікаве виконання водопровідних труб - у вигляді змій. У стіни вмуровані бетонні голови носорогів, слонів, антилоп і крокодила. З кутків даху видно, як спускають свої мацаки потворні дельфіни, на спинах яких сидять русалки з тризубцями в руках.

Палац Потоцьких 

Палац Потоцьких - одна з найвизначніших памʼяток архітектури кінця XIX ст. в Україні та музейний підрозділ Львівської національної галереї мистецтв. Він безліч разів ставав майданчиком для кінознімання і впродовж років залишається в топі найвідвідуваніших музеїв міста. Палац є прототипом резиденцій короля Людовіка XIV і його визначають як “бароковий класицизм”. Палац був задуманий для парадних заходів і зустрічей, в ньому було передбачено все для цього: численні вітальні, широкий двір для карет.

Львівська національна опера

Оперний театр – унікальна архітектурна перлина, яку місто успадкувало від імперії Габсбургів. Львівську оперу зводили в епоху, коли на вулиці міста виїхав перший трамвай і автомобіль, з’явилась електрика. Львівська опера є символом науково-технічного прогресу Львова, символом краси і мистецької довершеності, який варто побачити на власні очі.

Театр ім. М. Л. Кропивницького

У вересні 1938 року було створено український музично-драматичний театр у м. Олександрії зі статусом обласного. Через два роки йому було присвоєно ім’я М.Л.Кропивницького. У 1944 році театру офіційно присвоєно статус Кіровоградського обласного державного українського музично-драматичного театру імені М. Л. Кропивницького. Свій перший сезон у звільненому Кропивницькому театр відкрив 2 липня 1944 року виставою за п’єсою М.Старицького “Маруся Богуславка”.  

Пам’ятка архітектури України
Театр імені М. Л. Кропивницького. Фото: gre4ka.info

Вишнівецький палац

Вишнівецький палац — архітектурна пам’ятка 18 століття загальнодержавного значення у смт Вишнівець.Цей палац - це колишня резиденція останнього представника князівського роду Вишневецьких.

Аккерманська фортеця

Аккерманська фортеця - одна з найбільших вражаючих середньовічних споруд в Україні. Потужні оборонні стіни й вежі, що практично до сьогодні і вказують нам на те, якою неприступною була ця фортеця. Фортеця стоїть на скелястому березі Дністровського лиману на місці Тіри - давньогрецького поліса.

П’ятницька церква

П’ятницька церква в Чернігові — унікальний витвір майстрів останнього періоду давньоруської архітектури. Її було споруджено в кінці ХІІ — на початку ХІІІ ст. на чернігівському посаді біля торгу і названо на честь святої Параскеви-П’ятниці — покровительки торгівлі, сільського господарства, сім’ї.

Мотронинський Свято-Троїцький монастир

Монастир розташований на території скіфського городища, оточеного високими валами та глибокими ровами, які збереглися до наших днів. Місце давнє й історичне. Колиска українського визвольного руху з часів Гайдамаччини і аж до Перших визвольних змагань 1917 - 1922 рр. Мотронинський монастир ставав прихистком для козаків, селян-втікачів, гайдамаків, повстанців Холодноярської республіки. У 1911 р. монастир стає жіночим.

Кам’янець-Подільська фортеця

Замок у Кам’янці-Подільському, збудований на скелястому півострові у каньйоні річки Смотрич, входить до складу історико-архітектурного заповідника “Кам'янець”. Кам'янець-Подільський замок був у фільмах "Той, хто пройшов крізь вогонь", "Тарас Бульба", "Балада про доблесного лицаря Айвенго", "Народжені бурею". Щороку тут відбувається фестиваль повітряних куль.

Художній музей ім. Шовкуненка

Херсонський обласний художній музей ім.О.О.Шовкуненка розташований у самому серці історичного центру Херсона, в будинку колишньої Міської Думи. Зараз у фондах музею зберігаються 156 творів митця.

Шарівський палац

Шарівський замок – будівля неоготичного стилю кінця XIX століття, знаходиться у cелищі Шарівка, Богодухівського району Харківської області. Садиба - одна з найцікавіших пам’яток Сходу України, яка могла б стати новою туристичною Меккою, має вигляд казкового замку з білого каменю, з двома поверхами, карнизом, стрілчастими вікнами та балконом.

“Круглий двір”

Садибу-манеж у Тростянці заснували брати Надаржинські у XVIII столітті. “Круглий Двір” за 200 років ніколи не використовували за військовим призначенням. Музичні фестивалі “Схід-рок”, лицарські бої та ярмарки щорічно проводилися в стінах так званої “фортеці” до початку війни.

Острозький замок

Замок був резиденцією князів Острозьких - найбагатших магнатів того часу. На території Острозького замку є краєзнавчий музей, у якому знаходяться колекції археології, іконопису, живопису, скульптури, кераміки, зброї, посуду та ін.

Полтавський краєзнавчий музей

Полтавський краєзнавчий музей є одним із найвідоміших символів Полтави. нових досліджень краю розповість про його минуле в добу палеоліту та мезоліту, дасть змогу оглянути речі неолітичного часу, бронзової та ранньозалізної доби — від примітивного озброєння мисливців на мамонтів — до вишуканих виробів і прикрас скіфського та пізніших періодів нашої історії.

Костел святого Йосипа

Костел Святого Йосипа був збудований у 1877 році в неоготичному стилі коштом польської громади (проєкт А.Бродницького в переробці П.Меркулова). У 1928 році костел було закрито. У радянські часи тут розміщувалися скляна майстерня, виставкова зала, бібліотека, спортивна зала, управління спортивних лотерей. У 2009 році після 10-річної судової тяжби будівлю було повернуто католицькій громаді.

Івано-Франківська ратуша

Єдина в Європі має шоломоподібний купол, який до того ж позолочений, а ще це одна з небагатьох споруд на території України у стилі функціоналізм.

Маєток Ганських

Маєток Ганських — пам'ятка історії, архітектури та садово-паркової культури кінця 18 — початку 19 століть. Розташований в селі Верхівня Ружинського району Житомирської області. Занесений до реєстру національних святинь України.

Національний заповідник “Хортиця”

Острів Хортиця, Національний заповідник-острів Хортиця - це унікальний природний та історичний комплекс. Хортиця - найбільший острів на Дніпрі, розташований в районі міста Запоріжжя нижче Дніпрогесу. Острів витягнутий з північного заходу на південний схід: довжина становить 12,5 км, ширина - в середньому 2,5 км.

Свято-Успенська Святогірська лавра 

Це чоловічий монастир Донецької єпархії Розташований на високому крейдяному правому березі Сіверського Донця. Лавра була заснована у XV сторіччі.

Будинок Хрінникова

Чотириповерховий прибутковий будинок був збудований у 1912 році катеринославським підприємцем та меценатом Володимиром Хрінниковим за проєктом київського архітектора Петра Фетисова. За задумом Хрінникова, який був українським патріотом, членом ради місцевого товариства "Просвіта", новий будинок мав стати архітектурним втіленням української національної культури. Значну роль у розробці проєкту відіграв етнограф та історик Дмитро Яворницький.

Визначна пам’ятка архітектури
Будинок Хрінникова. Фото: travels.in.ua

Ужгородський замок

Ужгородський Замок - стародавня фортеця, чарівне місце з тисячолітньою історією, де жили справжні графи та точилися запеклі бої. Він знаходиться на самій вершині Замкової гори, височіє над історичним серцем міста Ужгород. Це одна з найцінніших військових історичних будівель Закарпатського краю.

Свято-Михайлівський Золотоверхий монастир

Свято-Михайлівський Золотоверхий кафедральний собор, в Києві відбудовано до 2000-річчя Різдва Христового. Це був один з найбільших монастирів стародавнього Києва.

Чернівецький національний університет

Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича — один із найстаріших класичних університетів в Україні. Розташований у величній будівлі сучасних Чернівців – комплексі, спорудженому в 1864-1882 рр. як резиденція митрополитів Буковини і Далмації за проектом відомого австрійського архітектора чеського походження Йозефа Главки.

Генуезька фортеця

Генуезька фортеця — древня фортеця в місті Судак, що в Криму, зведена генуезцями у 1371-1460 роках. Фортеця розташувалася на стародавньому кораловому рифі біля Судацької бухти Чорного моря. Площа фортеці сягає майже 30 гектарів. Споруда є головною памʼяткою Судака, яка щоденно приймала сотні туристів.

Одеський національний академічний театр опери та балету

Одеський національний академічний театр опери та балету — найстаріший оперний театр України. Цьогоріч йому виповниться 135 років, однак це друга будівля в історії міста. Першу одеську оперу відкрили 10 лютого 1810 року.  Утім, через 63 роки в новорічну ніч будівля згоріла, і після того в Одесі понад 10 років не було оперного театру. Будинок зведено у 1887 році під керівництвом архітекторів Фердинанда Фельнера і Германа Гельмера у стилі віденського бароко.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми показували чудесні творіння архітекторів світу. Залишаємо світлини тут, щоб ви змогли насолодитися дивовижною уявою.