День всесвітнього спадку: ТОП-10 пам’яток України, які потрібно обов'язково побачити

Відпочинок і подорожі
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

На фото замок Любарта
Фото: https://elle.ua

Неможливо уявити світ без визначних культурних пам'яток, які є у кожній країні

Кожного року 18 квітня у світі відзначають Міжнародний день пам’яток та історичних місць (International Day for Monuments and Sites). Цей день також має назву День всесвітнього спадку. Неможливо уявити Лондон без Тауеру, Париж без Ейфелевої вежі чи Рим без Колізею. Україна відома своїми природними, архітектурними та історичними пам’ятками, які, без сумніву, знають у цілому світі.

Вважається, що дешевше й вигідніше збудувати нову будівлю, ніж зберігати та реставрувати стару. Але насправді для збереження об’єктів культурного спадку існує чимало причин, які цінуються людьми з духовних, так і практичних міркувань, розповідає daytoday.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Відомі архітектурні споруди стають символами великих міст — як, наприклад, Ейфелева вежа в Парижі або Біг-Бен в Лондоні. Такі пам’ятки приваблюють багато туристів, що вигідно для країни та надають неповторного характеру та особливого шарму.

У світі існує багато надзвичайно важливих пам’яток та місць. Розрізняють три категорії, на які можна поділити: культурні, природні й змішані. До культурного спадку належать старовинні будинки, визначні археологічні споруди і витвори монументальної скульптури чи живопису.

Природним спадком вважають природні зони, які характеризуються цінністю завдяки неповторній красі чи дивовижній унікальності. Поєднання культурних та природних елементів в одному об’єкті відносить його до категорії змішаних. В Україні існує багато видатних пам’яток та визначних місць.

ТОП-10 визначних пам’яток України

Печерська Лавра , Київ, заснована в 1051 році є частиною світової спадщини ЮНЕСКО.

Софійський Собор є визначною культурною пам’яткою Києва та світової спадщини ЮНЕСКО.

Кам’янець-Подільська фортеця. Є не лише архітектурним шедевром, але й національним скарбом України.

Львівська Опера – це не тільки пам’ятка культури, але й перлина архітектури та мистецтва Західної України.

Золоті Ворота , Київ – це історична та культурна пам’ятка, яка є символом столиці України.

Озеро Синевир , яке ще називають “Оком моря” та “Перлиною Карпат”, увібрав в себе всю природну красу, що є в карпатських горах.

Палац Потоцьких, Львів - історична пам'ятка України.

Замок Паланок . У Мукачево ви можете побачити одну з найдавніших українських історико-культурних пам'яток — замок “Паланок”.

Замок Любарта або Луцький замок - є найбільшим, найстарішим та найкраще збереженим з замків нашої країни.

Чернівецький національний університет - архітектурна пам’ятка України.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали цікаві факти про “Тунель кохання” , на Рівненщині. Це дивовижне місце не має аналогів та відоме у цілому світі.