Початок Успенського посту: що можна їсти та як скласти меню на два тижні

Усі свята
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Успенський піст, що можна їсти
Фото: freepik.com

Ділимось важливими порадами в перший день Успенського посту про те, як правильно харчуватись, щоб пройти духовне та фізичне очищення

Успенський піст присвячений святкуванню Успіння Пресвятої Богородиці та єдиний піст у році, який вшановує Діву Марію. Його ціль — наслідувати Божу Матір, яка готувалася до переходу у вічне життя через піст і молитву. Про те, що можна їсти в цей час, розповідаємо далі, а також ділимось меню на кожен день, адже сьогодні — початок Успенського посту!

Відповідно до церковного та народного календарів, цей піст вважається осіннім, а не літнім. Він завершує церковний рік і відзначає початок осені. У народі його також називають Богородичним, Спасо-Богородичним або Спасівкою.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Успенський піст триває два тижні, що робить його найкоротшим з чотирьох багатоденних християнських постів. Піст розпочинається 1 серпня, коли відзначають свято Походження Чесних Древ Животворного Хреста Господнього, відоме як Медовий Спас або Маковія. У цей день віряни освячують у церквах мед, мак, фрукти та печуть медові й макові пироги.

Правила харчування під час Успенського посту

Хоча Успенський піст є найкоротшим, він вважається одним з найсуворіших, поступаючись лише Великому посту. Церква радить помірність у їжі та питті, а також відмову від скоромних продуктів на користь пісних. Під час посту заборонено вживати м'ясо, м'ясні продукти, рибу, морепродукти, яйця і молочні продукти.

Основу раціону складають овочі та фрукти, які у серпні є в достатку, а також хліб, крупи, гриби, горіхи та мед. Через це піст часто вважають легким і приємним. Існує приказка: "Петрівка — голодування, Спасівка — ласування".

Хоча піст і називається безрибним, на свято Преображення Господнього (також відоме як Яблучний Спас), дозволяється споживати рибу і морепродукти. А ще в цю дату можна пити трохи вина.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Меню на Успенський піст 2024

  • 1 серпня: дозволяється вживати будь-яку гарячу їжу без олії, а також булочки з маком і медом, оскільки цього дня святкують Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього (або Маковія).

  • 2 серпня: це п'ятниця, тому дозволено тільки сухоїдіння.

  • 3 і 4 серпня: у суботу та неділю можна їсти гарячу їжу з олією.

  • 5 серпня: дозволяється лише суха їжа.

  • 6 серпня: можна вживати овочеві супи, каші, варену чи печену картоплю, печені або тушковані овочі, гриби, але без олії. Оскільки це велике церковне свято, дозволяється також риба.

  • 7 серпня: день сухої їжі.

  • 8 серпня: дозволено будь-яку гарячу їжу, але без олії.

  • 9 серпня: це п'ятниця, тому дозволено тільки сухоїдіння.

  • 10 і 11 серпня: у суботу та неділю дозволяється вживати гарячу їжу з олією.

  • 12 серпня: дозволяється лише суха їжа.

  • 13 серпня: можна їсти овочеві супи, каші, варену чи печену картоплю, печені або тушковані овочі, гриби, але без олії.

  • 14 серпня: на завершення посту дозволено лише суху їжу.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також не пропустіть календар церковних свят на серпень 2024. Тут ви знайдете дати усіх свят, які чекають вас останнього літнього місяця.