Благовіщення-2024: що не можна робити і що можна їсти у це світле свято

Усі свята
1 410
Ірина Майстренко

Ірина Майстренко

Фріланс-редакторка

Благовіщення Пресвятої Богородиці, ангел спустився з небес, картинка
Фото: 1plus1.ua

Пам'ятаємо, що Великий піст триває

Свято 25 березня - Благовіщення Пресвятої Богородиці , найважливіша дата у списку релігійних свят березня. Цей день має особливе благоговіння у вірян, а тому на Благовіщення існує низка канонів, яких слід дотримуватися. Далі читайте про те, що не можна робити на Благовіщення , а також, що можна їсти на Благовіщення Пресвятої Богородиці, зважаючи на те, що поки що триває Великий піст перед Великоднем 2024 року.

Історія цієї дати говорить про те, що цього дня Архангел Гавриїл повідомив діві Марії благу звістку про те, що саме вона стане матір'ю сина Божого – Ісуса Христа. Свято 25 березня (за старим календарем - 7 квітня) Благовіщення Пресвятої Богородиці - подія, коли дорослі та діти намагаються провести день, не роблячи гріхів і дотримуючись традицій. Головне питання цього дня для багатьох, чи можна працювати на Благовіщення. Читайте далі про всі заборони свята.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Благовіщення: що не можна робити

Отже, відповідаючи на запитання про те, чи можна працювати на Благовіщення, відповідаємо: як і будь-яке інше велике церковне свято, не слід займатися важкою працею або виконувати домашню роботу. Краще по максимуму присвятити день самоосвіті та духовному розвитку.

З того, що не можна робити на Благовіщення, варто пам'ятати, що небажано їхати з дому (краще відстрочити поїздку), не можна працювати на землі або підрізати дерева. Вважається, що саме в цей день Господь благословляє все, що росте, і рослини ростуть та починають зеленіти.

У жодному разі не можна дівчатам 25 березня заплітати коси. Вважалося, що через це можна переплутати свої нитки долі та все життя піде навперейми.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Що не можна робити на Благовіщення: що треба знати кожному

  • Що не можна робити на Благовіщення Пресвятої Богородиці точно, так це не можна нічого віддавати з дому , а особливо позичати комусь гроші . Інакше ви можете віддати своє здоров'я та добробут.

  • На який день тижня випадає 25 березня, того дня протягом усього року не можна розпочинати нових справ.

  • У Благовіщення не одягають нового одягу — чи порвете і забрудните так, що не виперете потім. Раніше дівчата, які хотіли цього дня похвалитися обновками, носили їх потай кілька днів на собі, щоби ніхто не бачив.

  • На Благовіщення Пресвятої Богородиці не можна будь-що шити, плести чи в'язати. Ця стародавня заборона пов'язана з тим, що життя людини є ниткою, керувати якою можуть лише ангели-охоронці і сам Господь. У цей день можливість переплутати життєві нитки надзвичайно висока. Це може призвести до руйнування сім'ї або виникнення чвар з рідними та близькими, перекидання долі від однієї людини до іншої тощо.

Що не можна робити на Благовіщення — заборони, які передавалися з вуст у вуста віками, тож до них варто дослухатися. Нагадаємо, що поки що триває Великий піст з його обмеженням у харчуванні. Тому є моменти, які потрібно знати про те, що можна їсти на Благовіщення.

Що можна їсти на Благовіщення

Оскільки Благовіщення припадає на Великий піст, варто дотримуватись приписів Великого посту. Але як виняток і на честь свята можна робити послаблення і їсти рибу. М'ясо, яйця, молоко при цьому, як і раніше, виключаються з трапези.

Але є важливі винятки: якщо Благовіщення припадає на Страсний тиждень — рибу не можна.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Тепер ви знаєте, що не можна робити на Благовіщення, а також що можна їсти на Благовіщення. Пропонуємо також дізнатися, чи змінюється дата Великодня у 2024 році після переходу на новий церковний календар, і на який день припадає цього разу найсвітліше свято року.