В Єрусалимі зійшов Благодатний вогонь (ВІДЕО)

Великдень
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Сходження Благодатного вогню 2024, фото
Фото: freepik.com

Розповідаємо про це святе дійство

Щороку в останню суботу перед святом Великоднем відбувається величезна подія в Єрусалимі — сходження Благодатного вогню. Це святе дійство відбувається в найсвятішому місці для християн — у Гробі Господньому, там, де Ісус Христос був похоронений. Тому вже саме сьогодні ми можемо побачити сходження Благодатного вогню 2024. Де та о котрій годині — розповідаємо нижче.

Історія свідчить, що першим, хто побачив Благодатний вогонь, був апостол Петро. Він прийшов до гробниці Христа, переконаний, що Його воскрес. Цей дивна подія згадується ще з IV століття, але сьогодні вона стала невід’ємною частиною передвеликодньої традиції, яка поширюється на кожен куточок світу.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Саме за православним календарем Благодатний вогонь сходить у Велику суботу, що припадає на 4 травня. Урочисте богослужіння відбувається у храмі Воскресіння Господнього в Єрусалимі. Це символізує появу Ісуса на землі після Його воскресіння. Вважається, що вогонь з'являється саме з Гробу, як і вийшов Христос.

Благодатний вогонь, фото
Фото: Андрій Дудченко / Фейсбук

Сходження вогню — це подія, що відбувається під суворим контролем. Перед Великою суботою всі свічки та лампади гасяться у храмі. Після цього, уранці, кувуклія над гробом перевіряється делегаціями християнських церков, а потім запечатується. Церковна хода веде до моменту, коли Єрусалимський патріарх заходить у кувуклію з факелами й свічками, символізуючи 33 роки життя Ісуса.

Саме тоді з'являється Благодатний вогонь, який розносять усім світом. Варто зазначити, що минулого року, попри повномасштабну війну, Благодатний вогонь все ж таки був доставлений в Україну. Спершу привезли до кафедрального собору Святої Трійці Православної церкви України в Луцьку, а згодом — передали до всіх храмів ПЦУ. Адже, за православними віруваннями, якщо Благодатний вогонь не зійде — розпочнеться Друге пришестя Ісуса Христа, а разом з тим — кінець всього живого.

Коли дивитись сходження Благодатного Вогню у Єрусалимі 2024?

Традиційна церемонія починається о 10:15 ранку і триває кілька годин. Основна церемонія розпочинається о 12:30 за київським часом. Побачити, як сходить Благодатний вогонь, ви можете завдяки трансляціям на YouTube.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадаємо, що раніше митрополит ПЦУ розповів, які популярні товари не можна купувати на Великдень. За його словами, це гріх.