Одвічна боротьба добра зі злом і не тільки: чому на Великдень заведено фарбувати яйця і навіщо ними битися?

Великдень
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

На фото жінка з дитиною б'ється яйцями
Фото:Freepik

На Великдень люди б'ються писанками та крашанками

На велике свято Великодня люди печуть паски, фарбують яйця у різні кольори та б’ються ними за святковим столом. Особливо цю великодню традицію полюбляють діти.

Яйце з давніх часів мало символічне значення: життя та відродження, а на Великдень яйце символізує Воскресіння Христове. Коли яйце очищають від шкаралупи, з нього ніби з'являється новий світ, який був спасенний Ісусом Христом, пише gazeta.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

На Великдень яйця фарбують у різні кольори. Кількість фарбованих яєць має бути 13, як 12 апостолів і Спаситель. Ранкову трапезу на Великдень розпочинають з яєць. Кожен з родини має з’їсти яйце, але перед цим, ними треба постукатися. Б’ють яйця примовляючи при цьому: “Христос Воскрес!” і відповідаючи: “Воістину Воскрес!”.

Звичай битися крашанками символізує одвічну боротьбу добра зі злом. Яйце, яке було найміцнішим та побило інші яйця, вважалося оберегом і зберігалося у родині довгий час та розбивалося останнім.

На Великдень люди вітали один одного, а так як цілуватися прилюдно було непристойно, це замінити на звичай битися крашанками. За однією з версій яйце асоціюється з каменем, який закривав вхід до печери, де лежало тіло Ісуса Христа. Вважали, що розбивання шкаралупи допомагає його "звільнити". Здавна було повір'я: чим більше яєць на Великдень розіб'єш, тим легше і швидше воскресне Син Божий.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, що можна робити на свято Великодня. З давніх часів існувало багато традицій, обрядів та звичаїв пов’язаних з цим святом.