11 порад, які варто почути тим, хто хоче жити усвідомленим життям

Особистісний розвиток
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

дівчина медитує фото
Фото: unsplash.com

Практика усвідомленості існує вже багато століть завдяки духовному вчителю Гаутамі Будді, який заснував буддизм

Ви коли-небудь чули про усвідомлене життя? Останніми роками воно стало неймовірно популярним завдяки незліченним науковим дослідженням, які доводять його переваги. 

В основі майндфулнес або ж усвідомленого життя лежить розуміння того, що відбувається в теперішній момент, без осуду або бажання, щоб все було інакше. Хоча ця практика має багато переваг, потрібно постійно її дотримуватися, щоб пожинати плоди.

Усвідомлене життя: як почати жити краще

Видання ideapod.com навело 11 принципів усвідомленості, які варто застосовувати у повсякденному житті.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Ваша єдина реальність — цей момент, прямо тут і зараз

Минуле — це ілюзія. Майбутнє не настало. Єдине, що є реальним — це те, що відбувається прямо зараз.

Негативна думка нешкідлива, якщо ви в неї не вірите

Думки приходять і йдуть весь час. Це природно. Страждання виникає тоді, коли ми прив'язуємося до наших думок. Реальність така, що наші думки насправді нічого не означають, і вони не є тим, ким ми є насправді. 

Ви не будете покарані за свій гнів, ви будете покарані ним

Ми всі час від часу злимося, але дії на основі цього гніву рідко призводять до чогось позитивного. Злитися легко, але справжня сила полягає в тому, щоб зробити з цього щось продуктивне. Коли ми усвідомлюємо, що теперішній момент — це все, що у нас є, ми розуміємо, що життя занадто коротке, щоб витрачати час на засмучення і злість.

Внутрішній світ — це вміння належати самому собі, без зовнішнього підтвердження

Багато людей стурбовані тим, що про них думають інші. Але щоб знайти себе, не треба дивитися на інших. Ми є тим, хто ми є, і те, що інші думають про нас, не має ніякого значення. 

Все створюється двічі: спочатку у свідомості, а потім у житті

Наш мозок — потужний інструмент, і він створює світ навколо нас. І правда в тому, що ми не будемо діяти, якщо наш мозок не знає, що ми робимо. Тож складіть плани та цілі, а потім починайте діяти.

Ми самі будуємо власне життя

Життя приходить з багатьма викликами та негараздами для кожного, але єдине, що ми можемо контролювати — це те, скільки зусиль та сили волі ми докладаємо до чогось. Ми не можемо прив'язати наше щастя чи успіх до зовнішніх об'єктів. Це все знаходиться всередині нас самих.

Сильно вірити у щось, але не жити цим - нечесно

Не прогинайся під те, яким хоче бачити тебе "суспільство". Не змінюйте себе, щоб інші люди вас прийняли. Важливо бути справжнім і слідувати за своїм серцем. Характеризуйте себе за своїми вчинками, і вас ніколи не обдурять чужі слова.

Правильний шлях і легкий шлях рідко збігаються

Зрештою, ви зрозумієте, що боротьба — це те, що змушує вас рости, і вона завжди того варта. Хоча кожен крок може бути важким, він приведе нас туди, куди ми хочемо потрапити. Якщо щось здається складним, це не означає, що ми не повинні цього робити. Насправді це ще одна причина для того, щоб йти до своєї мети.

Якщо ви хочете отримати вигоду від чогось у житті, ви також повинні хотіти і витрат

Так багато людей ставлять собі питання на кшталт "Чим я захоплений?", щоб знайти свою мету в житті. Однак краще запитати себе: "За що варто страждати?". Це допоможе знайти те, що дійсно хочеться робити, і життя стане більш наповненим завдяки цьому.

Надмірні зобов'язання є антиподом мирного, усвідомленого життя

Так багато з нас мають величезні списки справ, наповнені завданнями, які ми не в змозі виконати за один день. Ми думаємо, що повинні бути зайняті весь час. Однак іноді буває корисніше зосередитися на одному завданні за один раз і усвідомлено зануритися в нього. Нам також потрібен час, щоб відпочити та оцінити красу життя.

Коли ми намагаємося контролювати занадто багато, ми отримуємо занадто мало задоволення

Що нас, людей, так приваблює в контролі? Ми прагнемо визначеності та комфорту. Іронія полягає в тому, що насправді не існує такої речі, як контроль. Ми ніколи нічого не контролюємо. Ніколи. Чим раніше ми це зрозуміємо і навчимося трохи більше пливти за течією, тим легше нам буде жити.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали про ТОП-5 практик , які варто додати у повсякденне життя. Вони покращать увагу та пам'ять.