Навчіться казати "ні": 10 речей, від яких варто відмовитися заради власного щастя

Особистісний розвиток
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

як навчитися казати ні
Фото: unsplash.com

Казати "ні" буває важко, але це необхідно для того, щоб стати щасливою людиною

Ви вмієте казати "ні"? А якщо ми скажемо, що ця навичка допоможе побудувати щасливе життя?

Як стати щасливіше: 10 речей, від яких краще відмовитися

Для того, щоб стати щасливою людиною, варто навчитися казати "ні" десяти речам, які негативно впливають на життя. Про виснажливі речі, від яких варто відмовитися, розповів New Trader U.

Related video
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Токсичні стосунки

І мова зараз не про стосунки з партнерами, а й про друзів, які вас критикують, колег, які вами маніпулюють, родичів, які намагаються змусити вас жити так, як хочеться їм. Такі відносини не роблять людину щасливою, а лише виснажують.

Тож важливо сказати "ні" такій взаємодії — встановити кордони, обмежити спілкування або ж навіть повністю припинити контакти.

Нереалістичні очікування

Ні, ні, ні і ще раз ні! Постійне прагнення до нездійсненних стандартів не приведе ні до чого хорошого. Для того, щоб стати щасливою людиною, важливо ставити перед собою реалістичні цілі.

Порівняння 

Постійне порівняння себе з іншими людьми, або ж навіть з їх образами в соціальних мережах, ніколи не зробить людину більш щасливою. Тому відмовтеся від цієї звички.

Краще зосередьтеся на власній унікальності та сильних сторонах.

Негатив про себе

Припиніть себе сварити та їсти! Негативне самонавіювання — це порочне коло, яке важко, але необхідно зруйнувати. Співчувайте собі, нагадуйте собі, що ви гідні найкращого та замінюйте негатив на позитивні твердження. 

Постійна зайнятість

Мова зараз не про роботу, хоча і про неї теж. Навчіться казати "ні" запрошенням, проєктам та зобов'язанням і позбудьтеся надмірної зайнятості. Адже вона призведе не до фінансового добробуту, а до вигорання.

Страх помилки

Одразу "ні"! Цей страх утримує людей від здійснення мрій та нового досвіду. Люди настільки бояться невдачі, що не ризикують виходити з зони комфорту навіть коли вони нещасливі в ній.

Невдача — це привід для рефлексій, уроків та вдосконалення, а не причина страху.

Бажання догоджати всім

Якщо людина намагається зробити щасливими всіх навкруги, то сама ризикує стати нещасною, виснаженою та ображеною на світ, який не оцінив її старань. Тож розставте кордони та поставте своє власне щастя в пріоритет.

Прокрастинація

Відкладання справ на потім часто призводить до стресу та тривоги. Це не робить людей щасливішими. Тож від прокрастинації теж доведеться відмовитися.

Шкідливі звички

Щаслива людина не має залежностей та не лінується займатися фізичними вправами. Тож спробуйте переглянути свій спосіб життя та замінити шкідливі звички на корисні.

Страх пропустити щось

Ось вона причина надмірних зобов'язань, які людина бере на себе — страх щось пропустити. Він змушує людей жити в постійній гонитві. А це теж ніяк не сходиться з рецептом щастя.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали про 9 звичок, про які варто забути, щоб стати впевненіше в собі.