Всесвітній день книголюбів: 14 робочих порад, які допоможуть вам читати не тільки більше, а й краще

Особистісний розвиток
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Всесвітній день книголюбів - що це за свято, фото
Фото: freepik.com

Беріть на замітку!

9 серпня відзначають одразу кілька свят — День пам’яті апостола Матвія та Всесвітній день книголюбів (Book Lovers Day). Саме сьогодні книголюби з усього світу ще більше занурюються у світ букв та речень, щоб насолодитись читанням та поринути в нові світи. Якщо вас цікавить тема книг та читання, радимо прочитати корисні поради з нашого матеріалу.

Читання приносить безліч користі та може стати справжнім задоволенням, якщо підійти до цього процесу правильно. Проте, у наш швидкоплинний час, багато хто не знаходить хвилини на читання, і це дуже прикро. Ось кілька порад, які допоможуть вам читати більше і з користю.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video
Коли відзначають Всесвітній день книголюбів
Фото: freepik.com

Порада #1: Читайте перед сном. Виробіть звичку виділяти для читання хоча б 20-30 хвилин перед тим, як лягти спати. Хоча перегляд серіалу або відео на YouTube може здатися привабливішим, це не замінить користі, яку дає книга. А ще читання може позитивно вплинути на якість вашого сну. Однак у цей час краще обрати легшу художню літературу, а не наукові або спеціалізовані видання.

Порада #2: Слухайте аудіокниги. Це зручно робити у транспорті, під час занять спортом або на шляху на роботу.

Порада #3: Завжди майте книгу при собі. Непередбачувані моменти, як-от очікування транспорту чи черга до лікаря, можна перетворити на час для читання, замінивши нудне очікування на захопливий літературний процес.

Порада #4: Розмірковуйте над прочитаним. Усвідомлене читання підвищує його цінність, тому спробуйте відповісти письмово на питання, чому вас навчила книга, які питання вона допомогла вам вирішити тощо. Деякі люди ведуть зошит, куди записують враження від книг та цікаві цитати. Краще глибоко осмислити одну книгу, ніж швидко пробігти десять.

Порада #5: Включіть читання у свій розклад. Відведіть для цього не менше 20-30 хвилин щодня.

Порада #6: Відкладайте нецікаві книги. Книга — це не зобов'язання. Якщо після кількох сторінок вона вам не подобається, сміливо залишайте її. У світі є безліч інших книг, які принесуть вам більше користі та задоволення.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Порада #7: Складіть список книг. Включайте туди вже прочитані книги та ті, які хочете прочитати.

Порада #8: Не змагайтеся у швидкості читання. Важливо не кількість прочитаних книг, а їхня якість та ваш особистий розвиток.

Порада #9: Спілкуйтеся з іншими книголюбами. Обмін думками з однодумцями надихне вас на нові літературні відкриття.

Порада #10: Запам’ятовуйте цитати. Записування цитат корисне, але їх запам'ятовування може бути ще кращим способом збереження важливої інформації.

Порада #11: Пишіть відгуки на книги. Це не лише допоможе вам краще запам’ятати прочитане, але й стане корисним для інших у виборі книги.

Порада #12: Використовуйте час на читання ефективно. Вимкніть інтернет, щоб уникнути сповіщень, або навіть залиште електронний пристрій в іншій кімнаті.

Порада #13: Читайте паперові книги. Доведено, що інформація з паперових видань запам'ятовується краще завдяки сенсорній, композиційній і навіть нюховій пам’яті.

Порада #14: Виділяйте основні ідеї книги. Так ви отримаєте не лише цікаву історію, але й важливі життєві уроки після прочитання.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

А якщо ви не знаєте, що почитати, радимо зазирнути в цей матеріал. Ми зібрали легкі та цікаві книги, які стануть чудовим вибором для літнього вечора.