Невпевнена в собі та обдарована: 8 ознак того, що талановита людина не вірить в себе

Особистісний розвиток
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

ознаки невпевненості
Фото: unsplash.com

Ви, певно, помічали неймовірно талановитих людей, які чомусь впевнені в тому, що не роблять чогось особливого

Часто людей стримує не брак навичок та талантів, а брак впевненості в собі та віри у власні сили.

Що видає невпевненість в собі: експертна думка

Людина може бути неймовірно обдарованою, але її справжній потенціал часто ховається за внутрішніми сумнівами та невпевненою поведінкою, пише Hackspirit. Експерти видання вважають, що існує 8 ознак, які видають невпевнених в собі, але дуже талановитих людей.

Related video
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Постійні сумніви у власних силах

Талановиті люди часто потрапляють до пастки і недооцінюють власні можливості. Навіть якщо вони дійсно кращі за всіх, вони все одно вірять, що недостатньо хороші. Геніальний художник, наприклад, може соромитися власних робіт та відмовлятися від пропозицій зробити персональну виставку, бо вважає, що його картини недостатньо гарні.

Надмірна компенсація

Надмірна компенсація може бути різною — від роботи 24/7 до взяття на себе обов'язків, з якими людина не може впоратися самотужки. Талановиті люди часто думають, що так можуть приховати невпевненість в собі, але насправді тільки підсвітлюють її.

Страх невдачі

В психології існує навіть спеціальний термін для визначення страху невдачі — "атифобія". І вона дуже часто притаманна саме талановитим людям. Ця фобія в результаті може привести до того, що обдаровані митці та професіонали почнуть уникати можливостей та викликів, бо боятимуться, що не досягнуть успіху.

Дискредитація свого успіху

Невпевненим в собі талановитим людям буває важко визнавати свої успіхи. Тому вони списують їх на "везіння", "щасливий випадок" чи ще щось, що від них зовсім не залежало. І дарма, адже вміння визнавати власні успіхи та досягнення — складова віри у себе.

Бажання постійного схвалення

Схвалення допомагає підвищити віру в себе. Але є ризик потрапити у замкнене коло, виснажливий цикл, коли віра в себе починає залежати від думки оточуючих.

Бажання лишатися "в тіні"

Талановиті люди часто уникають зайвої (та і не тільки) уваги. Їм легше залишатися на другорядних ролях, аніж визнати свої успіхи.

Перфекціонізм

Не варто думати, що перфекціонізм це щось суто позитивно. Часто це завищені вимоги до себе, які заважає людині побачити власні  таланти.

Страх успіху

Поруч з атифобією йде страх успіху. Невпевнені в собі талановиті люди бояться, що коли вони досягнуть успіху, вони не матимуть сил для того, щоб залишатися на цьому рівні.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали про те, як побороти нерішучість. Прийоми від експертів допоможуть вирішити цю проблему.