Перевертаємо життя на 180 градусів: як використати власні слабкі сторони собі на користь

Особистісний розвиток
Тетяна Мальцева

Тетяна Мальцева

Фріланс-редакторка

Сильна жінка
Як побороти свої слабкості і стати сильніше. Фото: freepik.com

Кожен чудово знає свої слабкі сторони. Але що в такому разі краще – ховати та ігнорувати їх, чи повернутись до них обличчям та боротися?

Багато людей всіма силами намагаються розвивати у собі сильні сторони, вважаючи, що це зробить їх ще сильнішими та успішнішими. На слабкі сторони та якісь недоліки характеру, які нам заважають, ми намагаємось звертати якнайменше уваги. Адже вони тільки докучають нам і завжди призводять до неприємностей.

Але, на думку психологів, ігнорувати слабкість не можна. Це призводить лише до найгіршого, стверджує Ukr.Media. Ми боїмося слабкостей і намагаємося сховати їх глибше. Але за фактом вони нікуди не подіються. Тому краще подивитися їм "в очі" і постаратися використовувати не на шкоду собі, а на користь. Чому це працює? Розповідаємо!

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Як розпізнати свої справжні слабкості?

Є один метод, який допомагає у всьому – у розставленні пріоритетів, у вирішенні проблем, у пошуку плюсів та мінусів у тій чи іншій ситуації, у правильному виборі тощо. І знаходити свої слабкості цим методом, про який говорять усі психологи, найпростіше. Він неймовірно легкий: потрібно лише сісти, зосередитися і записати все від руки на аркуш паперу.

Експерти радять спочатку розписати докладно всі проблеми та неприємності, з якими ви стикаєтеся постійно та найчастіше. Наприклад, майже кожен день на роботі ви не встигаєте зробити все, що запланували. Нехай це не буде критичною проблемою, але під кінець дня ви почуваєтеся незадоволеним, вам здається, що день пройшов даремно.

Або, наприклад, вам некомфортно спілкуватися із деякими людьми. Про що б не йшлося, вони завжди перекрутять все на свою користь. Можливо, це відбувається тому, що ви не вмієте відмовляти у проханнях? Ви не можете сказати "ні", і цим користуються недобросовісні люди з вашого оточення?

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

У будь-якому випадку, навпроти кожної описаної вами проблеми, ви повинні розписати причину її виникнення. Чи не встигаєте на роботі? Можливо, ви лінуєтеся, відкладаючи все більш пізній час, або часто відволікаєтеся на марне. Визначте 5 найочевидніших і найчастіших неприємностей, які виникають через ваші слабкості, і спробуйте їх вирішити. Що це дасть?

Чому слабкості можуть зіграти нам на руку?

Є кілька очевидних причин, щоб почати боротися зі слабкостями та перетворювати їх на позитив для себе.

✔️ Причина № 1: ви станете сильнішими

Це елементарно: слабкість, якої ви позбудетеся, не буде робити вас вразливим. Ви навчитеся боротися з нею, і знайдете шляхи вирішення проблем, з нею пов'язаних. Більше того, будь-яка слабка сторона, яку ми усвідомлюємо у собі, робить нас вразливими. Ми завжди боїмося повернутися до інших "тилом" і виявити свої слабкості. Визначте, які із слабкостей заважають вам найбільше і постарайтеся їх позбутися. Тоді ви будете впевнені, що впораєтеся з усім, як би не повернулося життя.

✔️ Причина № 2: ви зможете вийти із зони комфорту

Це найважче, на що доводиться йти, прагнучи поміняти щось у своєму житті. Вихід із зони комфорту завжди супроводжується стресом. Наша підсвідомість пручається звичному руху речей. Але в результаті, вийшовши із зони комфорту, ми можемо досягти більшого. Визначили лінощі як свою постійну слабкість? Спробуйте змусити себе змінити роботу, якщо на ній постійно лінуєтеся, піти на тренування, якщо давно планували, і т.п.

✔️ Причина № 3: ви зосередитеся на самовдосконаленні

Замість плекати свої слабкості, ховати їх у затишне містечко і намагатися не чіпати їх і не звертати уваги, їх потрібно викорінювати. Це є шлях до самовдосконалення. Позбулися слабкості – значить, стали сильнішими. Якщо цього не робити, ми самі себе обмежуватимемо, заважатимемо собі досягти щастя.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Боротьба зі своїми недоліками та слабкостями – це шлях до того, щоб стати найкращою версією себе. Тому не зупиняйтесь і завжди вдосконалюйтесь. Нагадаємо, що раніше ми розповідали про те, як навчитися любити себе і шукати в собі позитивні сторони.