Як знайти сили і пережити втрату друга: поради психолога для власників тварин

Психологія
543
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Домашні тварини дарують нам радісні емоції, навчають любити та стежити за дисципліною. Разом з ними ми вивчаємо щось нове, тренуємо терпіння та проживаємо спільне життя, як з членами родини чи найкращими друзями. Любові, якою сповнені їх серця, вистачає любити за себе, і за власника.

Тварини не ображаються, сприймають нас такими як ми є та кохають лише за саму присутність поряд. Шкода, що життя їх набагато коротше за людське. Як пережити горе від утрати і що допомагає у цьому випадку, розповідає womansworld.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video
Знайти сили і пережити втрату чотирилапого друга - поради психолога щодо смерті домашньої тварини - фото №1

Якщо ваша втрата настільки сильна, що ви не можете впоратися самі - варто звернутися до спеціалістів. Також добре допомагають групи підтримки і відповідні форуми.Та коли ви намагаєтеся пережити це самотужки, тоді прислухайтеся до порад експерта Алісса Петерсел Ландсбергер, LMSW, засновник і генеральний директор сайту психічного здоров’я MyWellBeing, яка стверджує, що втрата домашнього улюбленця може прирівнюватися до втрати близького члена сім'ї. Чим сильніше ви любили свого пухнастика - тим важче пережити утрату.

Знайти сили і пережити втрату чотирилапого друга - поради психолога щодо смерті домашньої тварини - фото №2

Проблематичним є те, що більшість людей схильні приховувати своє горе, адже у суспільстві не всі сприймають це адекватно. “Хіба можна страждати, адже це лише тварина, придбаєш нову” -  говорять люди.

Ландсбергер розповідає, що не варто відчувати провину за смерть улюбленця, адже ви зробили все можливе, щоб полегшити її страждання. А сум, біль та смуток - це цілком нормально у таких ситуаціях.

Нагромадження сорому поверх почуття провини поверх горя лише посилить ваш дискомфорт,

— каже Ландсбергер.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Знайти сили і пережити втрату чотирилапого друга - поради психолога щодо смерті домашньої тварини - фото №3

Як відомо  - час лікує болісні спогади. Дозвольте собі сумувати, дивлячись на фото улюбленця і згадуючи радісні моменти. Додайте собі фізичних навантажень, адже відомо, що спорт посилює хімічні процеси в організмі, які лікують розум і знімають стрес.

Як підтримати людину яка втратила домашню тварину

Коли хтось перебуває у журбі, йому важко мислити та відповідати на запитання. Краще запропонуйте конкретну допомогу: сходити до магазину, приготувати їжу чи прибрати вдома. Таким чином ви покажете свою небайдужість.

Важливо показати свою турботу протягом довгого періоду. Зазвичай за кілька тижнів вже ніхто не пам'ятає, а ви можете встановити нагадування на телефоні і поспівчувати пізніше.

Горе, яке ви відчуваєте зараз, є ще одним проявом того, скільки любові ви відчували зі своїм вихованцем і наскільки ніжними були ваші стосунки, поки вони були живі. Їхнє кохання завжди буде з тобою — і це, зрештою, чудово,

- підсумовує Ландсбергер.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Домашні улюбленці після смерті потрапляють на райдугу, тому не варто сильно сумувати за ними. Ви завжди їх пам'ятатимете, і покращуватимете настрій згадками про найкращі витівки ваших тваринок.