Повертаємо мотивацію в життя: практичні поради для тих, хто прагне змін

Психологія
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

Що робити, коли немає мотивації ні на що — ні на прибирання, ні на заняття спортом, ні на впевнені кроки кар'єрними сходами. Для початку варто розібратися у причинах та постаратися виправити ситуацію.

Відсутність мотивації: причини та рішення

Відсутність мотивації – проблема, яку можна вирішити, розібравшись у причинах її появи.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Якщо у вас немає мотивації виконати завдання (або навіть почати її), подумайте про можливі причини, з яких виникають труднощі. Потім розробіть план, який допоможе вам мотивувати себе рухатися далі,

- кажуть експерти видання verywellmind.com .

Важливо розуміти, що не кожна стратегія працює для всіх і кожної ситуації. Але спробувати їх варто.

Дійте так, начебто ви відчуваєте мотивацію

Можливо, вам вдасться змусити себе відчути мотивацію, змінивши свою поведінку. Дійте так, наче ви відчуваєте мотивацію, і ваші дії можуть змінити ваші емоції.

Наприклад, замість того, щоб весь день сидіти на дивані в піжамі, чекаючи на появу мотивації, одягніться і виходьте на прогулянку.

Робіть челенджі на суперечку із самим собою

Що робити, якщо немає мотивації? Якщо ви постійно знаходите величезний список причин, через які не варто розпочинати якусь справу, спробуйте не думати про те, що це буде надто складно.

Більше того, спробуйте довести протилежне. Затвердження зворотного може допомогти вам побачити обидва кінці спектру. Це також може нагадати вам, що надмірно песимістичний результат не зовсім точний.

Використовуйте правило 10 хвилин

Коли ви боїтеся щось робити (наприклад, пройти д10 км біговою доріжкою), вам не вистачає мотивації для цього. Однак ви можете зменшити страх, довівши собі, що завдання не таке складне, як здається.

Правило 10 хвилин може допомогти розпочати роботу. Дозвольте собі залишити завдання через 10 хвилин. Коли ви досягнете 10-хвилинної позначки, запитайте себе, чи хочете ви продовжувати чи кинути. Швидше за все, ви виявите, що у вас достатньо мотивації, щоб продовжувати йти.

Це правило працює зі нудним звітом, прибиранням чи іншими завданнями, куди бракує мотивації.

Поєднайте неприємне завдання з чимось, що вам подобається

Емоції відіграють важливу роль у рівні мотивації. Якщо вам сумно, нудно, самотньо чи тривожно, бажання вирішити складне завдання чи виконати втомливе завдання постраждає.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Тому варто спробувати підняти настрій — наприклад, слухайте улюблену музику під час пробіжки або увімкніть цікавий фільм під час приготування обіду.

Раніше ми публікували 9 порад для тих, хто хоче стати впевненішим у собі. Вони допоможуть перестати сумніватися у своїх силах.