Зберігаємо спокій: 6 способів припинити нервувати через дрібниці

Психологія
Тамара Черкасова

Тамара Черкасова

Журналістка

кніга та чашка фото
Фото: unsplash.com

Постійно нервуєте через дрібниці? Хочу! розповідає, як з цим впоратися

Кожен може нервувати. Причини для цього можуть бути різними — важлива презентація на роботі, перше побачення або щось менш значне. В будь якому випадку краще навчитися контролювати цей стан.

Як перестати нервувати через дрібниці: практичні поради

Люди нервують несвідомо, це реакція тіла на реальні чи уявні загрози. Такий стан може супроводжуватися нудотою, стисненням у грудях та іншими неприємними симптомами. Як з ними впоратися? Психологиня Грейс Творек поділилися з clevelandclinic.org порадами, які в цьому допоможуть.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Глибоке дихання

Зробіть кілька глибоких вдихів. Не поспішайте і дихайте через ніс, наповнюючи легені повітрям. Потім повільно видихніть через ніс. Повторіть кілька разів, поки не відчуєте, що заспокоїлися.

Зосередження на диханні може відволікти нас від того, що змушує відчувати себе на межі. Це може допомогти з деякими короткочасними симптомами. Приємні глибокі вдихи доставляють кисень в наше тіло і дозволяють всім системам заспокоїтися і вимкнути всі тривожні дзвіночки,
— пояснює психологиня.

Заспокійлива музика

Вдягніть навушники і послухайте заспокійливу музику або ж улюблену музику.

Улюблена музика може допомогти нам зосередитися на тому, що приносило нам радість у минулому, 
— каже Творек.

Розмова з другом

Нервуєте? Можливо, настав час зателефонувати (або написати) другу. Довірившись найближчій людині, ви не тільки висловите свої побоювання, але й отримаєте підтримку.

Рух

Фізичні вправи також можуть бути корисними. Адже фізична активність вивільняє ендорфіни — хімічні речовини, які допомагають полегшити біль і зменшити стрес. Навіть відсторонення від ситуації, яка змушує вас нервувати, і коротка прогулянка навколо кварталу може допомогти вам заспокоїтися.

Аромати

Можливо, ви також чули, що такі аромати, як лаванда, можуть бути заспокійливими. Але не забувайте про інші аромати. Можливо, це запах шоколадного печива, що випікається в духовці, або океанський бриз. Що б це не було, використовуйте це, щоб заспокоїтися.

Якщо є щось, що нагадує вам про щасливе місце або позитивний досвід, переконайтеся, що це поруч, 
— каже психологиня.

Визнайте, що ви нервуєте

Якщо ви намагаєтеся ігнорувати свої нерви, вони можуть стати єдиним, на чому ви зосереджені. І не забувайте, що ми всі нервуємо - це природна частина життя. Але те, як ви дієте або відчуваєте, коли нервуєте, не повинно поглинати ваше життя. Як тільки ви навчитеся заспокоювати себе і знайдете спосіб, який вам підходить, дотримуйтеся його, каже доктор Творек.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Але якщо ви спробували кілька різних методів, щоб заспокоїти нерви, і нічого не допомагає, не соромтеся звертатися до лікаря.

Раніше ми розповідали про те, як навчитися відпускати неприємні думки . Адже часто буває, що саме вони нас втомлюють.