З вами все так: поради, які допоможуть перестати порівнювати себе з іншими

Психологія
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

соціальне порівняння
Фото: unsplash.com

Більшість (а може і всі) з нас схильні порівнювати себе з іншими. Це стосується і зовнішності, і почуттів, і особистісних якостей

Сучасна концепція теорії соціального порівняння, в людей можуть бути дуже різноманітні мотиви. Одні порівнюють себе з іншими задля самовдосконалення, інші — для підвищення самооцінки. Але не варто думати, що порівняння завжди йдуть людям на користь.

Як перестати порівнювати себе з іншими: поради психологів

Буває так, що порівняння можуть стати причиною упередженого ставлення людини до себе або ж негативно вплинути на ментальне здоров’я, пояснюють експертки Центру когнітивно-поведінкової терапії в матеріалі на сайті berezhy-sebe.com . За їх словами,  соціальне порівняння може призвести до негативних автоматичних думок. Наприклад, люди починають думати, що хтось виглядає краще, ніж вони, хтось успішніший, а хтось цікавіший.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Ці думки об’єднує загальна ієрархічна парадигма, в яку ми навчилися вірити в дитинстві, що хтось у чомусь може бути кращим чи гіршим. Такий погляд на людську цінність як на якусь драбину, на якій ми час від часу можемо дивитися згори на тих, кого ми вважаємо "нижчими" за себе, лише зміцнює нашу віру, що люди, якими ми захоплюємося, дивляться на нас зверхньо. Такі думки-порівняння є внутрішньою поведінкою, яка продовжує існувати саме тому, що часто ми неусвідомлено сприймаємо її як корисну. Насправді ж ця користь — ілюзорна,
— кажуть експертки.

Може здатися, що такі думки можуть мотивувати людину стати краще, але все може призвести до негативних наслідків.

Негативні наслідки соціального порівняння

Отже, соціальне порівняння має свої негативні наслідки. Серед основних:

  • почуття сорому та нікчемності, безнадія,

  • проблеми з впевненістю у своїх силах,

  • збільшення соціальної тривожності,

  • уникання взаємодії з іншими людьми.

Погодьтеся, це не найкраща перспектива. Тож, як перестати порівнювати себе з іншими?

Як перестати порівнювати себе з іншими: практичні поради

Повністю відмовитися від порівняння себе з іншими може бути важко. Та, якщо чесно, не так вже й необхідно. Варто спробувати змінити парадигму порівняння, щоб воно пішло вам на користь. Для цього експертки Центру когнитівно-поведінкової терапії радять декілька вправ.

Збалансований погляд на себе

Спробуйте почати оцінювати себе об'єктивно. Тому корисним буде щовечора приділяти по кілька хвилин ввечері на те, щоб подумати про те, що гарного ви зробили за день. Так ви привчатимете мозок до уваги до власних досягнень, а не невдач.

Пам'ятайте про те, що ви не знаєте історію людини

Намагайтеся частіше нагадувати собі про те, що ви не знаєте всю правду про життя людини, з якою себе порівнюєте. Ви бачите тільки те, що вам показують і не знаєте закулісся.

Зменшіть кількість болісних тригерів

Часто такими тригерами соціального порівняння виступають соціальні мережі. Тож спробуйте обмежити час перебування в онлайні.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Крім того, експертки радять почати співчувати та висловлювати вдячність собі. А якщо вам хочеться порівнянь — порівнюйте себе з собою минулим.

Раніше ми писали про сигнали, які вказують на те, що вам заздрять . Зверніть на них увагу.