Чому нас дратують навіть наймиліші люди? На це є 3 причини

Психологія
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

чому люди дратують
Фото: unsplash.com

Психологи пояснюють, чому деякі люди нас безпричинно дратують і як з цим боротися

Це почуття знайоме більшості з нас. Бісити може новий хлопець подруги, якого всі люблять або хтось у вашій великій дружній компанії. "Чому люди такі неприємні?" - можливо, пробурмочете ви, коли у вашому робочому чаті з'являються, на перший погляд, звичайні повідомлення від, здавалося б, доброзичливого колеги. 

Чому люди бісять: психологічно обґрунтовані причини 

Відчувати неприязнь до когось без всякої причини — поширений досвід, але він все одно може спантеличити, особливо якщо ви, здається, самотні у своїх почуттях до однієї конкретної людини. Але цьому є пояснення, пише Stylist.

Related video
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

За словами клінічної психологині Джемми Харріс, це пов'язано з тим, що кожен з нас по-різному налаштований на те, з ким і чому ми спілкуємося.

Когнітивно-аналітична терапія припускає, що у кожного з нас є план стосунків, шаблон того, як діяти у відносинах. Ми можемо думати про це, як про те, що ми ходимо навколо, як пазл, і шукаємо частини (людей або ситуації), які відповідають нашому шаблону,
— каже вона.

У кожного з нас є шаблон того, як взаємодіяти з людьми. Цей шаблон сформований на основі досвіду раннього дитинства, а також стосунків у дорослому віці, і саме він допомагає нам спілкуватися з людьми, які відповідають нашим потребам і очікуванням, та уникати людей, які змушують нас почуватися "небезпечно". Пояснити це відчуття можна з допомогою чотирьох психологічних теорій.

Афективна присутність

Те, що хтось дратує, може також зводитися до так званої "афективної присутності" — концепції, яка припускає, що деякі люди природно змушують інших відчувати себе розслабленими, тоді як інші змушують людей дратуватися — незалежно від того, що вони роблять. Згідно з цією теорією, афективна присутність — це вроджена риса чиєїсь особистості, відчуття, яке людина викликає в інших.

Тіньова сторона

Не тільки відмінності можуть викликати роздратування. Те ж саме може статися, якщо ви впізнаєте в людях риси, які вам не подобаються.

"Тіньова сторона" — це теорія, запропонована відомим психотерапевтом Карлом Юнгом. Вона говорить про ту частину нас, яку ми не хочемо визнавати, тому що соромимося її або хотіли б, щоб її не було. Тож, коли ми бачимо це в інших людях, це викликає у нас неприязнь до людини, яка, по суті, показує нам нашу "тінь".

Надмірна ввічливість

Не рідкість, що хтось "занадто добрий" може викликати у нас негативну реакцію. Справа в тому, що надмірна ввічливість часто викликає у нас підозри та сумніви у щирості вчинків, що ускладнює налагодження більш глибоких стосунків.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Тож, якщо вас дратує хтось "занадто милий", хто подобається всім іншим, справа може бути в вашій тривожності та недовірі.

Раніше ми писали про те, як по випадковим фразам визначити емоційно незрілу людину.