Психолог розповів про 5 фаз кохання, які багато чого пояснюють

Ми та чоловіки
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

стіна з намалованими серцями фото
Фото: unsplash.com

Медовий місяць - не єдина фаза, яку проходять стосунки

Перші місяці стосунків, які часто називають медовим місяцем, безсумнівно, сповнені ейфорії та закоханості. У цей час ви та ваша друга половинка можете дивитися одне на одного крізь рожеві окуляри. Однак з часом ви можете помітити зміни. Це цілком нормально і означає перехід від медового місяця до наступної фази ваших стосунків.

5 фаз, які проходять люди у стосунках: думка психолога

Стосунки, як і люди, проходять через етапи, кожен зі своїми викликами. Закінчення медового місяця не обов'язково означає кінець кохання; навпаки, можуть відкрити двері до нових, глибших і більш значущих етапів, пише психолог Марк Треверс у своїй колонці для Forbes . Він описав всі фази, через які проходять стосунки.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Етап приземлення на Місяць (перші шість місяців)

Етап медового місяця характеризується інтенсивними емоціями та трепетом відкриттів. Під час цієї фази партнери часто засліплені закоханістю, насолоджуються товариством одне одного і збігаються у своїх уподобаннях на поверхневому рівні, а стосунки мають пріоритет над іншими аспектами їхнього життя.

На цьому етапі важливо не забувати врівноважувати магію з реалістичною перспективою. Цей баланс особливо важливий, щоб уникнути надмірної прив'язаності, оскільки дослідження показують, що люди з високим рівнем прив'язаності до свого романтичного партнера можуть мати проблеми з адаптацією свого когнітивного контролю, що впливає на прийняття рішень і регуляцію поведінки в повсякденних ситуаціях.

Етап розвідки (від шести місяців до двох років)

Коли початкова магія згасає, пари часто вступають у стадію невизначеності, коли ейфорія поступається місцем більш структурованій реальності. Можуть з'явитися сумніви, і відмінності стають очевидними.

Вкрай важливо не робити поспішних висновків, а розглядати цей етап як можливість для зростання — випробувальний полігон для стійкості ваших стосунків, що закладає фундамент для подальшої подорожі. 

Закладайте фундамент для майбутнього. Визначте спільні цілі та прагнення, окресліть спільне бачення стосунків.

Етап адаптації (після двох років)

Цей етап означає період пристосування, входження в рутину та інтеграції в життя один одного, що вимагає балансу між індивідуальною ідентичністю та спільними обов'язками.

Щоб процвітати на цьому етапі, сприймайте зміни як природну частину подорожі. Заохочуйте особистий розвиток один одного, визнаючи, що зростання є важливим для процвітання стосунків:

  • Візьміть на себе спільні обов'язки. Чітко окресліть і обговоріть спільні завдання для справедливого розподілу, мінімізації непорозумінь і виховання почуття командної роботи. 

  • Йдіть на компроміс. Знаходьте золоту середину, коли стикаєтеся з різними думками, оскільки компроміс — це наріжний камінь здорового партнерства, що дозволяє обом людям відчувати себе почутими і цінними.

Етап зобов'язань (понад два роки)

Коли ви визнаєте недоліки один одного і відчуваєте себе комфортніше, з'являється більш глибока прихильність.

На цьому етапі важливо підживлювати стосунки. Наприклад, робіть собі побачення, отримуйте разом новий досвід.

Етап прийняття (після п'яти років)

Ця фаза є свідченням міцності та глибини стосунків. Етап передбачає прийняття недоліків одне одного, вдячність за пройдений шлях і знаходження задоволення в теперішньому моменті.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Попри глибоко вкорінений зв'язок, важливо, щоб на цьому етапі ви продовжували цілеспрямовано відзначати унікальні якості вашого партнера і ваших стосунків.

Раніше ми розповідали про те, як розподіляти гроші в пари . Ці поради допоможуть керувати бюджетом родини.