Як побороти нерішучість і швидко прийняти рішення: поради психологів

Психологія
Тетяна Мальцева

Тетяна Мальцева

Фріланс-редакторка

Нерішуча дівчина
Як подолати нерішучість Фото: freepik.com

Подолайте свою невпевненість і навчіться блискавично приймати навіть найсерйозніші рішення

З необхідністю приймати якісь рішення ми стикаємося щодня. Декому це вдається дуже швидко, але є й такі, хто не може прийняти навіть найпростіше рішення. Якщо ви зараз впізнали себе, саме час навчитися бути більш рішучими.

Дехто чітко знає, чого хоче, і впевнено йде до своїх цілей. А дехто постійно сумнівається у всьому. Таким людям важко зробити навіть елементарний вибір – що вдягнути зранку?.. Але і найрішучіші особи можуть зайти в глухий кут, стикаючись з серйозними намірами щодо роботи, особистого життя чи фінансів.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Проте існує декілька дієвих прийомів від психологів та експертів з саморозвитку, пише UkrMedia. Розповідаємо, чому нам усім важко даються якісь конкретні рішення та як навчитися приймати їх швидко і без сумнівів.

👀 Чому ми боїмося прийняти рішення?

Будь-яка дія потребує наших роздумів – починаючи від вибору зачіски чи одягу, і закінчуючи наміром продати машину або будинок, завести собаку, стрибнути з парашутом. Якісь рішення – зовсім дрібниці, і що б ми не вирішили, це хіба додасть деякого дискомфорту у наше повсякдення. А є рішення дуже важливі, над якими треба довгенько поміркувати.

По суті, ми переживаємо за те, що рішення буде неправильним, і за його негативні наслідки ми будемо відповідати. Але ж це дає нам змогу набратися досвіду для подібних ситуацій у майбутньому. А ще, повірте: насправді неправильних рішень немає, адже будь-яка визначеність – це вже рух уперед ✨🔝

Але відтягування прийняття рішення, постійні сумніви та невпевненість забирають у нас час і нерви, а іноді й фізичні сили. Ми не можемо визначитися, і від цього перебуваємо у стані роздратування та стресу. Як же подолати свою нерішучість?

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

✅ Прийом №1: візуалізуйте результати

Питання та проблеми, з якими ви стикаєтеся, завжди мають кілька різних варіантів вирішення. Ви вагаєтеся, до якого варіанта схилитися? Намагайтеся продумати наперед кінцевий результат кожного варіанта розвитку подій залежно від прийнятого вами рішення. Який буде найоптимальнішим для вас? Що ви можете втратити, а що придбати у кожному конкретному випадку? Візуалізація та конкретика в цілому допомагають знизити рівень стресу, доки ви не визначитеся, і прискорити процес.

✅ Прийом №2: зменште кількість варіантів вибору

Отже, ви візуалізували кілька варіантів розвитку подій, залежно від прийнятих рішень. А тепер візьміть і зменште їх до двох. Можна до трьох – якщо передбачуваних рішень надто багато. Здавалося б, безліч варіантів вибору допоможе швидше та вірніше визначитися. Але ні! Виберіть з усіх два найвдаліші, з великою кількістю плюсів, а з них, своєю чергою, – один, найкращий. Повірте, між двома варіантами обрати легше і швидше. Така конкретика відганяє сумніви, і ви будете задоволені результатом.

✅ Прийом №3: поставте часові рамки

Не затягуйте надовго ухвалення рішень. Якісь проблеми вирішуються за лічені хвилини, інші ж вимагають ретельного продумування, терпіння та виваженості – залежно від їхньої глобальності та складності. Встановіть чіткі часові рамки, протягом яких рішення має бути прийняте. Вибираєте нове ліжко? Намагайтеся визначитися з придбанням за один день. Сумніваєтеся, чи переїжджати до іншого міста? Зберіть всі «за» та «проти» й пообіцяйте собі вирішити це за тиждень.

✅ Прийом №4: не будьте перфекціоністом

Любов до порядку і прагнення ідеалу – це позитивні риси характеру. Але багато психологів говорять про те, що перфекціонізм додає незручностей у повсякденному житті. Ускладнює ця риса характеру і прийняття рішень. У пошуках правильного результату, не варто шукати кращого, ідеального, повністю позбавленого мінусів – швидше за все, ви його просто не знайдете. Шукайте «досить хороший» результат для вас, ґрунтуючись на тій ситуації, в якій ви опинилися зараз. А потім можна буде подумати і про покращення.

✅ Прийом №5: приймайте рішення вранці

Згадайте народну приказку «Ранок вечора мудріший» або Скарлетт О'Хара, яка про свої найглобальніші проблеми відгукувалася: «Подумаю про це завтра!». Виявляється, найбільш точні і продумані рішення більшість людей ухвалює саме зранку. Увечері, після багатого на події дня, нам важко зосередитися. Ми можемо прийняти рішення швидко, але необачно. А вранці, після того, як наше тіло і мозок відпочили, ми приймаємо набагато виваженіші та продуманіші рішення, хоча на це й може знадобитися трохи більше часу 😉

✅ Прийом №6: просіть допомоги

Не бійтеся і не соромтеся просити допомоги у прийнятті рішень. Запитайте поради у близьких чи друзів, але обов'язково у тих, кому ви довіряєте. Можна порадитися також і з фахівцем у тому питанні, яке стоїть перед вами. З експертами завжди потрібно радитись при серйозних покупках. Та й загалом, почувши хід думок іншої людини, ви зможете поглянути на проблему по-новому. Або його міркування можуть здатися вам помилковими, але тоді ви вже будете впевнені у своїх власних.

✅ Прийом №7: зробіть вибір звичкою

Ви настільки нерішучі, що можете простояти пів години перед шафою, не знаючи, що вдягнути на роботу? Це говорить про те, що у вас є проблеми із самоорганізацією. Час наводити лад у дисципліні та звичках. Підготуйте одяг з вечора або складіть базовий гардероб на кожен день. Продумайте розпорядок дня на завтра або дотримуйтесь кожного дня того самого розкладу. Повірте, маленькі повсякденні звички зроблять вас впевненішими і допоможуть у подальшому в прийнятті глобальних рішень.

✅ Прийом №8: підкиньте монетку!

Ви візуалізували результат, скоротили варіанти вибору, попросили поради у кого могли, і все одно ніяк не можете визначитися? Підкиньте монетку! Звичайно, покладатися на таку випадковість у серйозних питаннях не можна. Але виявляється, у ті самі секунди, коли ви підкидаєте монетку, ви й ухвалюєте рішення! За мить ви визначаєтеся і дуже сподіваєтеся, що випаде саме той варіант, якого ви більше бажаєте. Якщо ви вловили цей момент ухвалення рішення у своїй голові, вже зовсім неважливо – орел чи решка!

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

З цими прийомами зовсім нескладно прийняти навіть важливе рішення за короткий проміжок часу. Обов’язково спробуйте! А ще радимо дізнатися, як на нашу впевненість у дорослому житті впливає дитинство.