Не плачтеся мамі і не кличте "потримати свічку" подруг: як краще помиритися з коханим, щоб не зробити ще гірше

Психологія
Тетяна Мальцева

Тетяна Мальцева

Фріланс-редакторка

Як помиритися з партнером після сварки
Як помиритися з близькою людиною після сварки – 5 важливих кроків. Фото: freepik.com

Сварка з близькою людиною – завжди сильний стрес, а особливо сварка з коханим. Як швидко помиритися із партнером? Фахівці радять зробити ці 5 важливих кроків, і все налагодиться

Сварки в сім'ї або парі неминучі, навіть якщо вам здається, що все йде ідеально. Психологи стверджують, що відсутність сварок говорить про дефективність стосунків. Так що якщо ви постійно сваритеся, знайте, ваші стосунки – здорові та цілком нормальні. Але після будь-якої сварки обидва партнери тривалий час перебувають у напрузі та відчувають негативні емоції. Якщо обидва довго дуються один на одного, справа може дійти і до розставання.

Тому миритися потрібно швидко – так гормон стресу кортизол, який виробляється під час конфлікту, не буде впливати на вас негативно тривалий час, а дасть лише невеликий сплеск, який піде тільки на користь серцю та судинам, пише видання Ukr.Media. Ось 5 найважливіших кроків для швидкого примирення, зробити які радять психологи.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Крок № 1: охолоньте

Незважаючи на необхідність і бажання помиритися швидко, краще все ж таки почекати, поки ви і ваш партнер повністю не охолонете. Поки в крові вирує полум’я (воно ж – гормон стресу кортизол), ви ризикуєте перетворити примирення на черговий конфлікт. Дайте влягтися емоціям і охолонути почуттям. Початкова агресія має пройти, і лише тоді ви зможете поглянути на ситуацію ясним поглядом. Намагайтеся не траплятися один одному на очі деякий час. Розійдіться в різні боки, залиштеся наодинці із собою, займіться чимось, що відволікає: пробіжка, прогулянка, тренування, перегляд фільму. Тільки но ви помітите, що ваша голова не забита думками виключно про сварку, що відбулася, можете подумати і про перші кроки до примирення.

Крок № 2: миріться наживо

Забудьте про віртуальне спілкування. Жодних повідомлень, листування в месенджерах і навіть телефонних дзвінків. Повідомлення в стилі «Вибач», «Я не хотіла», «Мені дуже шкода» нічого не означають, якщо йдеться про збереження стосунків в парі. Навіть і не думайте надсилати картинки з текстом вибачень, віршики та жарти — це ще гірше. Навіть після найменшої сварки миритися потрібно лише наживо. Ви повинні бачити свого опонента і спостерігати за його реакцією, а зі свого боку говорити щиро і дати йому відчути, що вам важливе примирення. У будь-яких ключових моментах ваших відносин, будь вони позитивними чи негативними, дуже важливим є зоровий і тактильний контакт.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Крок № 3: вибачтеся

Вибачення – це не приниження і навіть не визнання своєї провини. Воно говорить про те, що ви вже готові розглянути ситуацію, готові вислухати партнера та піти на компроміс. Але ось найважливіше: вибачення дає партнеру зрозуміти, що для вас справді важливі ці відносини, ви прагнете примирення. Прохання про прощення саме по собі не знищить образу, але вже підсвідомо налаштує і вас, і вашу близьку людину на позитивний результат. Не використовуйте банальні фрази типу «Вибач, що я тебе образила». Краще кажіть прямо: «Коли я сказала це, я не хотіла завдати тобі болю. Я правда про це шкодую». Але не прикидайтеся і не грайте – це мають бути щирі слова.

Крок № 4: говоріть про свої почуття

Навіть якщо ви вже готові до примирення, у вас усередині все одно буде клекотіти вир почуттів, що складається переважно з негативних. При зустрічі з партнером вашим головним бажанням буде звинуватити у всьому партнера. Це нормально, але цього в жодному разі не варто робити! Розмову починайте спокійно, без підвищених тонів, і не дозволяйте собі зірватися. Обговоріть, що ви обоє відчували в момент конфлікту – злість, тривогу, страх? Вислухайте відповідь, а далі настане і ваша черга говорити. Спробуйте вияснити, хто з вас є причиною таких почуттів партнера, але утримайтеся від звинувачень. Обов'язково закінчіть тим, що ви збираєтеся робити після примирення і як надалі уникатимете подібних конфліктів.

Крок № 5: не притягуйте третю сторону

Ніколи не виносьте сміття з хати. Будь-які конфлікти повинні залишатися за зачиненими дверима, тільки між вами двома. У своїх відносинах з партнером ви повинні розібратися вдвох. Не перетворюйте примирення на справу всієї родини, не залучайте рідних, друзів, знайомих або навіть сторонніх свідків сварки. Чужі поради навіть від найближчих людей будуть засновані лише на їхньому власному досвіді. А у вас – своя родина та свої стосунки, відповідно, і досвід у вас свій. Ніхто не знає одне одного краще за вас. До того ж, поради з боку не тільки не допоможуть знайти істину, але можуть посилити проблему і додати образ.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Конфлікти трапляються у кожній парі, але це не кінець світу. Помиритися допоможе щире бажання вибачитись, готовність слухати, увага та дбайливе ставлення до партнера. А ще вам буде цікаво дізнатися, в які дні тижня партнери сваряться частіше, - просто присвятіть ці дні відпочинку і релаксу, удвох або навіть поокремо, і точно уникнете конфліктів!